Proč jsou důležité obiloviny?

Suroviny:
Suroviny:
Obiloviny jsou velmi důležitou složkou potravy a je vhodné je pravidelně zařazovat do svých jídelníčků. Obsahují vysoké množství vlákniny, vitamínů a další zdraví prospěšných živin.
Suroviny:

Co jsou to obiloviny?

Obiloviny se v našich jídelníčcích objevují již několik stovek let. Pro organismus a jeho fungování jsou velmi důležité. Doplňují energii, vitamín B, minerály a také obsahují vysoké množství vlákniny, která je velmi důležitá pro správné fungování celého trávicího traktu. Základní složkou obilovin jsou zejména sacharidy. Ty jsou obsaženy okolo 60 %, nejvíce ve formě škrobu. Sacharidy jsou důležité nejen pro naše tělo, ale také mozek. Jejich nedostatek se může následně projevit únavou, nesoustředěností, vyčerpaností a zároveň budeme mít větší chutě na sladké. Zanedbatelné množství patří bílkovinám. Nejvíce bílkovin pak najdeme například v ječmeni nebo amarantu, který se řadí již mezi pseudoobiloviny.

V rámci zdravého životního stylu nejvíce upřednostňujeme celozrnné obiloviny, protože obsahují více živin. Obsahují hrubou vlákninu, která váže vodu, zvětšuje objem stolice a pomáhá tak čistit naše tlusté střevo. Kromě toho snižují hladinu tuků v krvi, prodlužují pocit sytosti a pomáhají změkčit natrávenou potravu ve střevech a žaludku. Aby se výrobek mohl nazývat celozrnným, musí obsahovat nejméně 80 % celozrnné mouky. Pokud si například kupujeme v obchodě pečivo, které se nazývá pouze „tmavé“ nikoliv „celozrnné“, nejde o celozrnný produkt! Čtěte pozorně složení, ať nekupujeme zajíce v pytli.

Co když nemohu lepek?

Lepek je v oblasti výživy téma již několik let. Jedna strana ho haní, druhá vyzdvihuje jeho kladné vlastnosti. Lepek je rozhodně škodlivý pro všechny, kteří mají na lepek alergii, intoleranci nebo trpí celiakií. Tito lidé by se měli lepku obloukem vyhýbat. Pokud Vám není po lepku špatně a konzumujete ho v adekvátním množství, není na něm nic špatného. Jestli však patříte do první skupiny lidí, která se lepku musí vyhýbat, nezoufejte. Existuje mnoho bezlepkových obilovin, na kterých si můžete pochutnat a poskytnou Vám stejné živiny, jako ty lepkové.

Mezi nejznámější obilovinu bez lepku patří oves. Ano, čtěte dobře. Oves patří opravdu mezi bezlepkovou obilovinu, ačkoliv se tak příliš neuvádí. Oves je totiž mnohdy kontaminovaný ostatními obilovinami. Pokud kupujete oves, vždy zvolte raději ten, na kterém je vyloženě napsáno „bez lepku“. Další vhodnou obilovinou pro osoby trpící alergií na lepek je například rýžepohanka nebo čirok. Všechny tyto obiloviny můžeme připravit jako klasickou přílohu k masu či zelenině. Lze z nich ale také připravit skvělá ranní kaše, která Vám zajistí mnoho energie a vhodné nastartování do nového dne.

Pokud Vám lepek nevadí, můžete si vybrat z daleko většího výběru. Mezi nejrozšířenější obilovinu s obsahem lepku patří jednoznačně pšenice. Pšenice patří k nejstarším plodinám, které vypěstoval člověk. Pšenice má v kuchyni opravdu nespočet využití, proto je tak oblíbená. Vyrobíme z ní mouku, můžeme ji uvařit jako přílohu nebo použít jako součást mnoha pokrmů. Pšenice má také mnoho druhů, mezi které patří např. špalda. Špalda není geneticky upravována a rozdíl v chuti nepoznáte. Rozdíl je pouze v tom, že špalda je více zajímavá z hlediska výživy. Obsahuje více bílkovin, hořčíku nebo železa. Špaldová mouka je v oblasti zdravé stravy velmi oblíbená.

Pseudoobiloviny

Pseudoobiloviny nelze botanicky zařadit mezi klasické obiloviny. V našich jídelníčcích mají ale rozhodně své místo. Stejně jako obiloviny jsou zdrojem komplexních sacharidů, ale na rozdíl od nich jsou přirozeně bez lepku. Mezi nejoblíbenější pseudoobilovinu patří quinoa. Quinoa neboli merlík čilský je prastará rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Ze semínek se mele mouka nebo se používá k přípravě kaše a zahušťování polévek. Inkové quinou uctívali a nazývali ji matkou obilnin. Bílá je nejběžnější a má příjemnou máslovou chuť. Červená je křupavější a připomíná chutí oříšky a nejkřupavější je černá, která je také chuťově nejvýraznější. Mezi další pseudoobiloviny patří jáhly, pohanka nebo amarant.

Nejlepší výrobky z obilovin

Existují výrobky z obilovin, bez kterých si již neumíme téměř představit vyžití v kuchyni. Nejvíce používaný výrobek je rozhodně mouka. Bez mouky se v dnešním světě doslova neobejdeme. I mouky bychom měli volit spíše celozrnné, jelikož jsou pro naše tělo více prospěšné. Z celozrnných si pak následně můžeme upéct kvalitní pečivo. Dalším skvělým výrobkem jsou vločky. Vločky jsou oblíbené zejména pro přípravu kaší, které nám po ránu zajistí dostatek energie. Z pšenice nebo ječmene se vyrábí kuskus, který se používá nejvíce jako příloha. Je rychlý na přípravu, jelikož ho stačí pouze zalít horkou vodou. Kromě klasických potravin existují například obilné kávy, které neobsahují kofein a jsou vhodné zejména pro těhotné nebo kojící ženy.

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.