

![]() | GLS kurýr | středa 25. 5. 2022 |
![]() | DPD kurýr | středa 25. 5. 2022 |
![]() | Česká pošta | středa 25. 5. 2022 |
![]() | Zásilkovna | středa 25. 5. 2022 |
![]() | GLS ParcelShop | středa 25. 5. 2022 |
![]() | Osobní odběr na Praze 9 | středa 25. 5. 2022 |
„Basmati“ hindsky znamená „královna vůní“. Basmati rýže totiž svou vůní připomíná oříšek. V podhůří Himálají byla rýže domestikována již více než 8 500 let před naším letopočtem a v Evropě o ní najdeme zmínky již v antice. Rýže obecně je velmi populární a všestranná obilovina. Obsahuje relativně velké množství sacharidů, které neodmyslitelně patří do naší stravy. Oproti jiným sacharidovým potravinám (jako je pšenice), neobsahuje rýže lepek ani jiné alergeny. Je tedy vhodná i při dodržování diet (např. kvůli krátkodobé střevní nemoci).Rýže se převážně konzumuje jako příloha (stejně jako bulgur, čočka či kuskus). Rýže je ze své podstaty bez jakýchkoli živočišných produktů. Proto si na nich mohou bez obav pochutnat i vegani. Její výhodou je snadná a rychlá příprava i univerzálnost použití. Každou obilovinu před konzumací doporučujeme propláchnout a lehce proprat.
Basmati poznáte nejen podle své specifické oříškové vůně, ale i podle výrazně dlouhého zrna. Rýže má velmi delikátní chuť a při správné přípravě nelepí. Tuto vlastnost získává díky dlouhé době skladování, ideálně rýže po sklizni v suchu a temnu vysychá až dva roky. Jako rostlina plodí pouze jednou za rok a je zavlažována vodou z ledovcových řek. Celý proces od zasetí zrníčka rýže, po sklizení až po její následné balení probíhal pod kontrolou akreditovaných společností zaměřujících se na dodržování BIO kvality. Rýži balíme do sáčků, které uchovají potravinu v maximální možné kvalitě. Obaly i výrobní prostory jsou též certifikovány pro styk s biopotravinami.
Rýži můžete používat stejným způsobem jako kteroukoli jinou luštěninu či obilovinu. Výborně se hodí do zeleninových směsí, polévek, karbanátků, rizot (fantazii se meze nekladou - rýži můžete smíchat se zeleninou a kořením dle libosti) či salátů (rýži po vychladnutí smíchejte vařenými fazolovými lusky, vlašskými ořechy, osmahlou cibulku, žampiony, petrželkou a zalijte zálivkou z octa, hořčice a oleje). Stejně oblíbená na slano je též i na sladko. V ČR snad není nikdo, kdo by někdy nejedl rýžový nákyp (do vymazaného pekáče vrstvíme nastrouhaná jablka střídavě s uvařenou rýží, vrstvy posypáváme ořechy, skořicí a případně kokosovým cukrem, krátce zapečeme v troubě) či rýžovou kaši. Nesmíme však opomenout ani to, že nejpoužívanější způsob přípravy rýže je jako "pouhá" příloha k masu, masové alternativě (tofu, tempeh, seitan) či zelenině.
Certifikát dokazující BIO kvalitu tohoto produktu si můžete stáhnout zde.
Země původu | Pákistán |
Skladování | Skladujte v suchu při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu max. 70 %. |
Cena 1 porce je pouze | 11,42 Kč |
Hmotnost | 500 g |
Certifikáty kvality | BIO, Vegan |
Výživové údaje | na 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 1 444 kJ / 345 kcal |
Tuky | 0,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
Sacharidy | 78 g |
z toho cukry | 0,1 g |
Vláknina | 1,6 g |
Bílkoviny | 7,4 g |
Sůl | 0,02 g |
S tímto produktem jsme zatím neuvařili žádný pokrm. Ale nebojte, už vymýšlíme recepty, které nedají Vašim chuťovým buňkám spát :-)
S tímto produktem jsme zatím nezveřejnili žádný článek. Ale nebojte, už ho vymýšlíme a bude to pecka :-)