BIO čaj

S masovým rozšířením čaje vzrostla jeho sláva, rozmělnila se, ale tradiční kultura popíjení a leckdy těžce utrpěla i sama jeho kvalita. Čaje z běžné distribuce jsou pouhou imitací tradičních asijských nápojů. Excelentní řada Naturalis přichází reputaci čaje napravit.
Účinek:
Kvalita:
Vhodný i pro:

Schválené zdravotní účinky čaje

Čajům a bylinám různých druhů se připisují různé blahodárné účinky (např. antioxidační)1. Obsah kofeinu (teinu) propůjčuje čaji povzbuzující a uvolňující účinek s minimálními či žádnými vedlejšími dopady. Popíjení kvalitního čaje je proto zdravější alternativou konzumace kávy nebo dokonce komerčních energetických nápojů. I do kvalitního čaje můžete přidat práškové superpotraviny s jejich významnými účinky.

Popis

Čajovník je stálezelený keř pocházející z indo-čínského pomezí. Optimální podmínky má v monzunovém pásu jihovýchodní Asie, úspěšně se ale pěstuje i v některých oblastech Austrálie, jižní Ameriky a rovníkové Afriky. Na plantážích, kde se permanentně stříhá, je to keř vysoký asi metr, v přírodních podmínkách však některé exempláře dorůstají až ke 30 metrům. Pokladem čajovníku jsou podlouhlé, hladké a tuhé lístky nebo listy, které mohou měřit od několika do 25 centimetrů. Obsahují mnoho éterických olejů, které tak příjemně stimulují naše chuťové pohárky.

Pěstován na nejlepších plantážích
Optimální klimatické a půdní podmínky pro výraznou chuť.
Prokazatelný původ
Zkušení a zodpovědní pěstitelé s velmi dlouhou tradicí.
Správné načasování sklizně
Lístky se sbírají podle přísného sběrového klíče.
Tradiční způsob zpracování
Přesně odpovídá charakteru konkrétního čaje.

Pěstování, sklizeň a zpracování

Pro některé čaje se sbírají starší, plně zralé listy, většinou ale naopak ty nejmladší. V teplém klimatu čajového pásma dorůstají stále, a po celý rok se také trhají. Sběrač má přesné instrukce, které lístky vzít a které nechat. Ačkoliv z botanického hlediska existuje jen jediný druh čajovníku, každá plantáž produkuje čaje velmi různých vlastností (podobně jako u vín). Tuto mnohost chutí násobí různé způsoby zpracování. Rozhodující pro vzhled a chuť čaje je zapojení či vyloučení oxidace (nesprávně fermentace) čajových lístků. U nás nejoblíbenější černý čaj vzniká mechanickým narušením (rolováním) a oxidací lístků při vysoké vlhkosti a teplotě asi 30 °C, což způsobí jeho tmavé zabarvení. Zelený čaj se naopak před oxidací chrání a jen se rychle usuší. Pro bílé čaje se vybírají co nejsvětlejší lístky s minimem listové zeleně, které se nechají přirozeně zavadnout a následně se usuší, takže zhnědnou jen v místech oxidace a zbytek zůstane zelený. Pro čaje polozelené se sbírají zralé listy, které se nechají oxidovat jen přísně omezený čas. Existuje i řada čajů dalších barev, chutí a rozdílných způsobů zpracování. Všechny čaje se balí dokonale vysušené. Levnější sorty se před balením míchají či drtí – u kvalitních čajů vyloučená věc.

Pěstitel BIO Čajů Naturalis

Bio čaje Naturalis pocházejí z prestižních světových plantáží, které najdete především v Číně, v Japonsku a na Srí Lance. Pečlivě jsme vybírali nejkvalitnější druhy a volili pěstitele s nejlepší pověstí. Každý náš čaj má proto vlastní, osobitý příběh. Tradice pěstování a zpracování čaje je v Asii obrovská. Pěstitelské znalosti si generace předávají už stovky let. Právě tradice stojí za produkcí excelentních čajů i zodpovědným vztahem k budoucnosti plantáží. Naši dodavatelé se důsledně vyhýbají postupům, které mohou uškodit půdě, v níž čajovníky rostou. Nepoužívají žádná umělá hnojiva ani chemické postřiky.
Mapa Asie

Certifikáty a ocenění

Balení

Pečlivě usušené bio čaje se dovážejí od vybraných asijských a afrických pěstitelů do české bio balírny. Tady se čaj volně vsype do praktických, opakovaně uzavíratelných sáčků, které se pak vloží do odolných plechových dóz. Celý proces probíhá pod přísnou hygienickou kontrolou. Je vyloučeno jakékoliv biologické a chemické znečištění nebo mechanické poškození (drcení, lisování, míchání odrůd).

Jedinečné vlastnosti BIO Čajů Naturalis

Čistý produkt, skvělá chuť
Pěstitelé mají bio certifikaci.
Kultovní nápoj
Kdo nepije čaj, neví co je pohoda.
Jedinečný zážitek
Dodáváme prvotřídní zboží.

Chcete se na něco zeptat? Neváhejte kontaktovat našeho odborníka na superpotraviny, Ing. Martina Sedláčka.

Napište nám
Zdroje
  • [1] http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionLoader?question=EFSA-Q-2010-00480
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.