Nezapomínejte na luštěniny

Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:
Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:
Luštěniny mají velmi pozitivní vliv na náš organismus, trávení a zažívání. Obsahují vlákninu a neměli bychom na ně zapomínat. V dnešním článku se podíváme na jejich benefity a výhody při stravování.
Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:

Spoustu lidí zapomíná zařazovat do svého jídelníčku luštěniny, které jsou pro naše tělo a zdraví velmi důležité a prospěšné. Nejčastějšími argumenty, proč luštěniny tolik nekonzumují, patří zejména jejich chuť. Mnoho lidí neumí luštěniny připravit a znají pouze z dětství ne příliš oblíbenou hrachovou kaši. Luštěniny ale neznamenají pouze hrách. Je jich velké množství a lze z nich připravit řadu velmi chutných pokrmů. Další argument spočívá ve špatném trávení a pocitu nadýmání. To je z největší pravděpodobnosti dáno tím, že luštěniny nejsou dobře připraveny a poté mohou způsobovat tyto nepříjemné problémy. Jak na správnou přípravu luštěnin si řekneme o pár odstavců později.

Proč konzumovat více luštěnin?

Luštěniny mají celou řadu příznivých účinků na naše zdraví. Mají pozitivní vliv na naše trávení, jelikož obsahují opravdu vysoké množství vlákniny. Jsou také významným zdrojem antioxidantů a mohou působit protizánětlivě. Luštěniny obsahují vysoké množství rostlinných bílkovin, které jsou důležité pro mnoho procesů v našem organismu. Jsou základním stavební materiálem, tudíž chrání naši svalovou hmotu atd.

Další velkou výhodou luštěnin je to, že jsou přirozeně bezlepkové. Pokud jste celiak nebo trpíte potravinovou intolerancí, jsou luštěniny pro Vás tou nejlepší volbou. Luštěniny jsou také velmi oblíbené mezi vegany a vegetariány, jelikož přirozeně neobsahují žádné živočišné složky. Pokud hledáte nějaké veganské recepty, můžeme si všimnout, že 90 % z nich jsou připravené právě z luštěnin. Veganům také dodávají velké množství bílkovin, kterých je v čistě rostlinné stravy velmi málo.

Jak připravit luštěniny

Luštěniny obsahují nestravitelné oligosacharidy, které mohou způsobit nadýmání, proto má mnoho lidí ze zařazení luštěnin obavy. Obsah těchto látek lze však snížit jejich vhodnou úpravou před konzumací. Většinu luštěnin je třeba před vařením namočit na několik hodin do studené vody. Vodu je potřeba poté vylít, abychom se zbavili i poslední části látek, které způsobují nadýmání. Pro lepší stravitelnost luštěnin doporučujeme přidat při jejich přípravě bylinky. Nejlépe funguje např. bazalka nebo saturejka. Pokud nemáte zrovna čas luštěniny namáčet, existuje několik druhů, které namáčet nemusíte. Mezi ty patří např. červená čočka, fazole černé oko nebo půlený hrách. Tyto druhy stačí pouze uvařit ve vodě několik minut a můžete bez problému podávat. Namáčet nemusíte samozřejmě ani konzervované luštěniny, nicméně je dobré je důkladně před použitím propláchnout čistou vodou.

Nejlepší druhy luštěnin v jídelníčku

Cizrna patří mezi velmi rozšířenou luštěninu poslední doby. Připravuje se z ní spoustu chutných pokrmů, mezi které patří např. cizrnové kari, karbanátky, polévky nebo oblíbený hummus. Hummus je tradiční pomazánka, která je vyrobena z cizrny a tahini pasty, dochucena citronem, solí a pepřem. Podává se nejčastěji s pečivem nebo s nakrájenou zeleninou, jako zdravé občerstvení. Cizrna obsahuje řadu důležitých nutrientů. Obsahuje vysoké množství vlákniny a vitaminu A, který je důležitý pro naše oči a zdravou pokožku.

Červená čočka patří mezi luštěniny s vysokým obsahem rostlinných bílkovin. Pokrmy z ní Vás spolehlivě zasytí a dodají dostatek živin a vlákniny. Je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu. Mimo bílkovin obsahuje také velké procento železa, selenu nebo zinku. Červenou čočku stačí vařit pouze pár minut. Pokud ji vaříme déle, můžeme ji rozvařit a připravit z ní vydatnou, hutnou polévku. Velmi oblíbená je také v indické kuchyni, kde se z ní připravuje nejčastěji indický dhál, jehož základem je čočka, kokosové mléko a mnoho koření.

Hrách obsahuje vysoké množství vitamínu B a další živiny. Mezi nejrozšířenější druhy patří hrách zelený a žlutý, přičemž zelený hrách je o něco více sladký. Na trhu najdeme hrách celý nebo půlený. Půlený hrách již nemusíme namáčet, tudíž ušetříme více času při vaření. Stačí ho jen propláchnout studenou vodou a povařit. Hrách je oblíbený pro svou typickou krémovou chuť. Připravit si z něj můžeme např. hrachovou kaši, polévku nebo různé zeleninové placičky.

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.