Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Účinek:
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) se v kosmetice používá jako tenzid (rozpouští a odstraňuje nečistoty), emulgátor (umožňuje smíchání dvou jinak nemísitelných látek např. vody s olejem) a také pěnidlo.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
3
Charakteristika kvality:
obstojné / neutrálně chemická složka
Symbol kvality:
Použití:
Emulgátor, pěnidlo
Složka též známá jako:
SLS, Lauryl sulfát sodný

Popis složky

Sodium Lauryl Sulfate zkráceně SLS je chemická látka ve formě světle žluté kapaliny, vyráběna syntetickou cestou. Používá se zejména jako emulgátor a povrchově aktivní látka, která má vlastnost mísit dvě normálně nesmísitelné látky, jako je například voda a olej. Navíc napomáhá jiným složkám lépe se dostat do pokožky. Napomáhá k vytvoření emulze snížením povrchového napětí látek, které mají být emulgovány. Zvyšuje pěnící schopnosti produktu. Je oblíbenou složkou pro svou velmi nízkou cenu. Při dlouhodobém používaná má negativní vliv na ochranný lipidový plášť pokožky, čímž způsobuje její vysoušení. Narušuje ho a napomáhá tak sobě i ostatním látkám ke snazšímu vstřebání do kůže. Zvyšuje výskyt aftů u osob na ně citlivých, může narušit přirozenou ústní mikroflóru. V případě vlasových produktů je při dlouhodobém používání spojen s vysušením pokožky, tvorbou lupů či vypadáváním vlasů. Je komedogenní, ucpává póry a zhoršuje akné. Při vyšší koncentraci dráždí pokožku.

Komerční využití

  • Šampony
  • Kondicionéry
  • Mýdla
  • Zubní pasty
  • Barvy na vlasy
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie