Yacon

Kvalita:
Vhodný i pro:
Kořenové hlízy jihoamerické rostliny obsahují kromě dalších živin značné množství inulinu, vzácného polysacharidu vhodného i pro diabetiky.

Schválené zdravotní účinky yaconu

V nahořklých listech yaconu byla odhalena látka podobná inzulinu (nazývaná inulin). Tento inulin se v tenkém střevě nerozštěpí na jednoduché cukry jako jiné polysacharidy. Prakticky nezměněn projde do tlustého střeva. Proto je vhodný i diabetiky a lidi trpící zažívacími problémy. Fruktooligosacharidy obsažené v yaconu mají nízkou energetickou hodnotu — dobrá zpráva pro všechny, kdo bojují s nadváhou. Obsahuje i značné množství vlákniny, vápníku a stopových prvků. Nutriční hodnotu a zdravotní účinky hlíz yaconu oceňovali už staří Inkové.

Popis

Yacon (Smallanthus sonchifolius, česky též jakon) je mohutná, až dva metry vysoká rostlina listy, květem i původem připomínající slunečnici. Roste na slunných svazích jihoamerických And. Nesnáší mráz. Vytváří dva typy hlíz: stonkové hlízy slouží k vegetativnímu rozmnožování, kořenové ke sběru a konzumaci. Kořenové hlízy mají tvar podobný řepě, jen jsou menší. Během skladování sládnou.

Pěstováno v panenské přírodě
Yacon roste v čistých peruánských horách.
Prokazatelný původ yaconu
Známe svého dodavatele i jeho pěstitelské postupy.
Osvědčený způsob zpracování
Sušení a mechanické mletí uchovají všechny hodnoty.
Správné načasování sklizně
Hlízy jdou ze země v pravý čas s optimálním obsahem živin.

Pěstování, sklizeň a zpracování

V důsledku vzrůstající poptávky se yacon rozšířil prakticky do celého světa. Úspěšné pokusy s pěstováním proběhly v Japonsku, USA, na Novém Zélandu, na Taiwanu i v České republice. Optimálních pěstebních výsledků se ale stále dosahuje jen v horských regionech Peru, Bolívie, Kolumbie a Ekvádoru. Rostlina se pěstuje na polích. Hlízy se sadí v dubnu, sklizeň přichází – v závislosti na nadmořské výšce – v časném až pozdním podzimu. Ačkoli se kořenové hlízy dají konzumovat syrové, do světa se vyvážejí ve formě sušených plátků nebo jemného prášku. Metoda dehydratace je šetrná, nevyžaduje žádnou chemii a zaručuje uchování maximálního množství živin.

Pěstitel Yaconu Naturalis

Kvalitu produkce našeho peruánského pěstitele prokazuje množství certifikátů a silná celosvětová poptávka. Při pěstování a sklizni hlíz yaconu se preferuje ruční práce. Sušení a mletí probíhá pod pečlivou hygienickou kontrolou. Stejná péče se věnuje ochraně půdy a krajiny, jíž peruánský yacon vděčí za svou mimořádnou kvalitu.
Mapa Peru

Certifikáty a ocenění

Balení

Prášek z usušených hlíz yaconu se dováží z Peru. Balíme ho v české balírně certifikované pro balení potravin v bio kvalitě. Používáme praktické uzavíratelné sáčky a plechové dózy s dobře těsnícím víčkem. Kontaminace nebo biologická degradace produktu během balení, dopravy nebo skladování je vyloučena.

Nutriční hodnoty

Výživové údajena 100 g
Energetická hodnota 1528 kJ / 360 kcal
Tuky 0 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0 g
Sacharidy 86,7 g
z toho cukry 40 g
Bílkoviny 0 g
Sůl 0,2 g

Jedinečné vlastnosti Yaconu Naturalis

Čistý produkt, skvělá chuť
100% přírodní prášek beze stop po chemických látkách.
Vynikající účinky
Inulin podporuje funkci střev a reguluje poruchy trávení.
Nízkoenergetické sladidlo
Vhodné pro diabetiky a všechny, jejichž tématem je hubnutí.

Chcete se na něco zeptat? Neváhejte kontaktovat našeho odborníka na superpotraviny, Ing. Martina Sedláčka.

Napište nám

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.

Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Navigace