Benzyl benzoate

Účinek:
Benzyl benzoate vzniká esterifikací kyseliny benzoové (najdeme ji v bobulovitých plodech, do kosmetiky se ovšem používá synteticky vyrobená) a benzyl alkoholu (organický alkohol přírodního původu). Funguje také jako konzervant a především rozpouštědlo.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
1
Charakteristika kvality:
vynikající / čistě přírodní složka
Symbol kvality:
Použití:
Konzervační přísada a rozpouštědlo
Složka též známá jako:
Benzoyl benzoát

Popis složky

Benzyl Benzoate je přirozenou součástí esenciálních olejů (například jasmínového, ylang-ylangu, růžového dřeva, skořice nebo benzoe). Benzyl benzoát lze vyrobit i synteticky, v účincích se ale neliší. V přírodní a BIO kosmetice se používá jeho přírodní varianta. Vyrábí se esterifikací kyseliny benzoové, je ve formě bezbarvé tekutiny nebo naopak bílé tuhé látky specifické svou sladší vůní. V kosmetice je především často používán jako stabilizátor a konzervant, zvyšuje jeho odolnost vůči teplotním výkyvům. Má antimikrobiální účinky. Díky své nasládlé vůni funguje i jako parfemace či k zamaskování aroma ostatních složek produktu. Je zařazen mezi potencionální alergeny a neměl by se používat často a ve velkém množství. U osob s citlivou pokožkou může způsobit například dermatitidu.

Komerční využití

  • Opalovací prostředky
  • Deodoranty
  • Pěny do koupele
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie