Ammonium Sulfate

Ammonium sulfate je přírodně se vyskytující nebo synteticky vyrobená bezbarvá, anorganická, krystalická látka bez zápachu. V kosmetice se používá jako prostředek kontroly viskozity a pH, ale také jako emulgační činidlo.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
4
Charakteristika kvality:
nevyhovující / potencionálně dráždivá chemická složka
Symbol kvality:
Použití:
Činidlo, emulgátor
Složka též známá jako:
Síran amonný, Mascagnite, Sulfuric Acid, E517

Popis složky

Ammonium sulfate je látka přirozeně se vyskytující v přírodě (v podobě minerálu mascagnitu). Dnes se však především vyrábí synteticky – reakcí kyseliny sírové a amoniaku. Je ve formě bezbarvé krystalické látky bez zápachu, která je velmi stabilní i při vysokých teplotách. Má široké využití v mnoha průmyslových odvětvích, upravuje pH. Používá se v zemědělství (hnojiva), potravinářství (kvašení chleba), farmacii (výroba vakcín), hasících přístrojích, textilním průmyslu a dalších. Může být součásti i kosmetických produktů, kde upravuje pH a viskozitu a zároveň funguje jako rozpouštědlo. Jedná se o dráždivou látku, která se v kosmetice používá v malém množství, které je považováno za bezpečné. Při vyšší koncentraci však může způsobit podráždění očí, kůže, dýchacích cest či nevolnost, v horším případě má negativní vliv na nervovou soustavu.

Komerční využití

  • Barvy na vlasy
  • Šampony
  • Mýdla
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie