Ammonium lauryl sulfate

Účinek:
Ammonium lauryl sulfate, zkráceně označovaný jako ALS, je amoniová sůl lauryl sulfátu. Jedná se o chemickou látku vyskytující se ve formě bílého krystalického prášku. Používá se jako pěnidlo a emulgátor.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
3
Charakteristika kvality:
Obstojné / neutrální chemická látka
Symbol kvality:
Použití:
Pěnidlo, emulgátor
Složka též známá jako:
ALS, Ammonium dodecyl sulfate

Popis složky

Ammonium Lauryl Sulfate můžete často najít o pod zkratkou ALS, jedná se o sůl lauryl sulfátu. Tato syntetická látka se vyskytuje ve formě bílého krystalického prášku nebo naopak světle žluté kapaliny. Svými vlastnostmi je téměř totožná se Sodium lauryl sulfate neboli SLS. Představuje i podobná rizika jako SLS. Velký rozdíl je však ve velikostech molekul ALS, ty jsou mnohem větší než molekuly SLS, díky tomu nemají šanci proniknout pokožkou. ALS je však šetrné k životnímu prostředí a nezatěžuje ho. V kosmetickém průmyslu se používá hlavně jako emulgátor, dokáže smíchat dvě normálně nesmíchatelné látky, jako je voda a olej. Napomáhá vodě na sebe vázat oleje a nečistoty. Najdeme ji například v čistících pleťových přípravcích, čistících pěnách nebo šamponech. ALS je bezpečný a nezávadný v produktech, které se oplachují. Naopak v produktech, které se neoplachují, by jeho koncentrace neměla překročit 1%. Je netoxický a nekarcinogenní. Při jeho dlouhodobém užívání a zvýšené koncentraci může způsobit narušení hydro-lipidového filmu pokožky a tím i její vysoušení. Následně také podráždění a ztrátě ochranné funkce.

Komerční využití

  • Šampony
  • Pleťové čistící prostředky
  • Tělové mycí gely
  • Pleťové vody
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie