Methyl alcohol

Cenné látky:
Methyl alcohol se v kosmetickém průmyslu používá nejčastěji jako rozpouštědlo nebo parfemační činidlo. Najdeme ho zejména v parfémech, řasenkách nebo barvách na vlasy a dalších vlasových produktech.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
3
Charakteristika kvality:
Obstojné / neutrální chemická látka
Symbol kvality:
Použití:
Rozpouštědlo
Složka též známá jako:
Methanol, Metyl alkohol, dřevný líh, dřevitý líh

Popis složky

Methyl alcohol je alifatický alkohol, který se využívá v kosmetických produktech jako rozpouštědlo, parfemační nebo denaturační činidlo. Jde o směs ethanolu (ethyl alcoholu) s denaturačním činidlem. Ethanol je bezbarvá, těkavá kapalina, která může být odvozena synteticky, nebo přírodně (kvašením cukrů), poté podstoupí proces denaturace, který spočívá v přidání látek, které mu udělí nepříjemnou chuť a zabrání tak jeho zneužití pro účely konzumace. Jeho koncentrace v produktech je různá, mnohdy dosahuje až 5 %, což je nejvyšší povolená koncentrace látky v evropské legislativě. Metyl alcohol se snadno vstřebává do těla skrz kůži a je poté distribuován do všech orgánů a tkání. Nezředěný methanol je silně dráždivý pro oči a pokožku. Je problematický z důvodu, že z něho při průběhu metabolických procesů v těle vzniká formaldehyd, který je úzce spojovaný s rakovinou a orgánovou toxicitou.

Komerční využití

  • Hydratační krémy
  • Šampony
  • Kondicionéry
  • Parfémy
  • Produkty proti akné
  • Dezinfekce
  • Gely na vlasy
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie