p-Aminophenol

Účinek:
p-Aminophenol je syntetická látka, které bychom se měli ze zdravotních důvodů raději vyhýbat. Přidává se hlavně do barev na vlasy, proto si dejte při výběru barvy pozor a sledujte složení produktů.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
4
Charakteristika kvality:
nevyhovující / potencionálně dráždivá chemická složka
Symbol kvality:
Použití:
Rozvoj pigmentace
Složka též známá jako:
Para-aminophenol, 4-Aminophenol, 1-Amino-4-hydroxybenzene, 4-hydroxyaniline

Popis složky

p-Aminophenol patří mezi syntetické látky a najdeme ji ve formě prášku, bílé barvy (vyrábí se z fenolu nebo nitrobenzenu). Vyrábí se z uhelného dehtu a je mírně rozpustná ve vodě i v alkoholu. Používá se například při výrobě barviv, ve fotografickém odvětví, ve farmacii k výrobě paracetamolu (antipyretikum) nebo v lakýrnickém průmyslu. V kosmetických produktech ji najdeme v barvách na vlasy, kde pomáhá k rozvoji pigmentace. p-Aminophenol dráždí kůži, oči, sliznice, dýchací systém, může způsobit astmatický záchvat, je mutagenní. Je častou příčinou alergických reakcí, proto bychom se mu měli velmi vyhýbat! Není povolený v certifikované bio kosmetice, je špatně biologicky odbouratelný a také toxický pro vodní živočichy.

Komerční využití

  • Barvy na vlasy
  • Šampony
  • Lakýrnictví
  • Farmacie
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie