Octocrylene

Účinek:
Octocrylene je syntetický filtr chránící pleť v produktech chemické sluneční ochrany před UVB paprsky, které jsou příčinou spálení kůže i vzniku rakoviny kůže. Může podráždit citlivou pokožku.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
4
Charakteristika kvality:
nevyhovující / potencionálně dráždivá chemická složka
Symbol kvality:
Použití:
Chemický UV filtr
Složka též známá jako:
Oktokrylen

Popis složky

Octocrylene působí jako chemický UV filtr, vstřebává se velmi dobře do pokožky, kde pohlcuje škodlivé UV záření. Převážně UVB, z malé části i UVA. Používá se hlavně v konvenční kosmetice, jelikož je to celkem kontroverzní látka. Funguje jako fotosenzibilátor a mutagen. Při vystavení slunci zvyšuje produkci volných radikálů v pokožce. Poškozuje zdravé buňky a DNA. Octocrylene má také negativní vliv na funkci hormonálního systému a je považován za potencionální karcinogen. V některých zemích už již úplně zakázán. Přírodní certifikovaná kosmetika se těmto látkám vyhýbá. Octocrylene bývá složkou konvenčních krémů a mlék na opalování, v přírodních se nevyskytuje. Přírodní formou UV filtrů jsou filtry fyzikální - oxid titaničitý a zinečnatý, které paprsky odrážejí a rozptylují.

Komerční využití

  • Opalovací krémy
  • Opalovací mléka
  • Laky na nehty
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie