Jak ovládnout chutě na sladké?

Cenné látky:
Vliv na orgán:
Trápí Vás neustálé chutě na sladké a nevíte jak se jich zbavit? Máme pro Vás pár osvědčených tipů jak s nimi bojovat. Přečtěte si více v dnešním článku a vyhrajte tento těžký souboj jednou pro vždy.

Chutě na sladké přepadnou jednou za čas každého z nás. Pokud si dáme sem tam nějaké sladké jídlo, které zrovna nezapadá do našeho zdravého jídelníčku, nic se samozřejmě nestane. Problém však může nastat ve chvíli, kdy máme chutě na sladké téměř pořád a začínají se vymykat kontrole. Nejen, že samozřejmě přibereme na váze nějaké to kilo navíc, ale můžeme si přivodit řadu zdravotních problémů. Existuje mnoho příčin, které mohou chutě na sladké spouštět. Mějte je s námi konečně pod kontrolou i vy.

Proč zrovna sladké?

Určitě jste si i vy někdy řekli, proč máte zrovna chutě na sladké. Proč nemůžu mít chutě například na brokolici nebo cuketu? Sladké a cukr obecně funguje jako tzv. zlepšovák nálady. Cukr stimuluje v mozku serotonin, kterému se přezdívá hormon štěstí. Chuť na sladké je zároveň způsobena rozházenou hladinou cukru v krvi. Jakmile nám klesne cukr v krvi, tělo si okamžitě vyžádá další, protože samozřejmě bez energie být nechce. Pokud dáme tělu nějaký cukr, okamžitě se nám zvedne jeho hladina v těle. Stejně rychle však klesá a my padáme do útlumu a nejraději bychom si šli okamžitě lehnout. Pokud dáme tělu energii opět ve formě cukru, proces se stále opakuje.

Mnohem lepší varianta je sáhnout po jídle, které je plné kvalitních bílkovin, tuků a sacharidů. Nejen, že Vás zasytí na mnohem delší dobu, než samotný cukr, ale především tolik nerozhází jeho hladinu v krvi. Místo bábovky nebo dortu si smíchejte tvaroh, maliny, ořechy, konopná semínka a kakao. Takto správně výživově poskládaná snídaně nebo svačina uspokojí chutě na sladké a přesto dodá tělu mnoho živin, které potřebuje a nebude nijak strádat. Po takovém jídle rozhodně nebudete mít hlad.

Co ovlivňuje chutě na sladké?

To, že máte neustále chutě na sladké, může mít samozřejmě mnoho příčin. Mezi ten nejčastější patří stres, nedostatek spánku a celková únava. Pokud přes noc naspíte sotva 6 hodin, pak může zcela jistě chuť na sladké vzbudit hormon kortizol nebo hormon hladu ghrelin. Pokud je tělo unavené a nemá dostatečný odpočinek a potřebnou regeneraci, vynutí si energii jídlem. A čím jiným, než samozřejmě sladkým. Nedávejte spánek na druhou kolej, je to jedna z našich nejzákladnějších potřeb, bez které zkrátka nejsme schopni dlouhodobě fungovat.

Mezi další důvod patří nesprávně sestavený jídelníček a špatný poměr živin. Pokud převládá v naší stravě cukr a máme nedostatek bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů, budeme mít chutě na sladké více, než je obvyklé. Pokud máte pocit, že v jídelníčku nemáte dostatek bílkovin a nevíte, kde je přidat, vyzkoušejte např. rýžový protein. Můžete si ho dát místo svačiny, nebo klidně chvíli před spaním či po tréninku. Dodá tělu rostlinné bílkoviny a zažene spolehlivě pocit hladu.

Držíte dietu a jste v kalorickém deficitu? Zamyslete se, jestli jste si nenastavili deficit až příliš nízký. Mnoho lidí si stále myslí, že čím nižší budou mít deficit, tím rychleji a snadněji půjde hubnutí. Jenže to jsou na omylu. Při takovém uvažování si zaděláváme na problém a rozhodně by náš příjem neměl být nikdy nižší, než bazální metabolismus! Pokud máte velmi nízký příjem, můžete si být zcela jistí, že chutě na sladké budou přetrvávat. Nevytvářejte si nikdy větší kalorický deficit než 30 %.

Jak na chutě na sladké vyzrát?

Někdy se může stát, že chutě na sladké přijdou za každých okolností, i když spíme dlouho, jíme kvalitně atd. Jak je vyřešit i bez toho, aniž bychom vyjedli celou ledničku? Dopřejte si jen malý kousek. Není potřeba sníst tabulku čokolády na posezení. Dejte si kostičku kvalitní hořké čokolády a pořádně si ji vychutnejte. Máte chuť na dort? Rozdělte se s přáteli nebo partnerem. Vaše chuť bude ukojena a ještě potěšíte své blízké.

Chutě na sladké mohou vyvolávat také umělá nebo náhradní sladidla. Aspartam a sladidla podobného typu zvyšují chutě na sladké a obecně chuť k jídlu. Jedinou výjimkou je stévie, která je čistě přírodního původu. Nevýhodou stévie však je, že má svou velmi specifickou chuť, proto ne všem lidem chutná.

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.