Důležitost bílkovin nejen při sportu

Cenné látky:
Vliv na orgán:
Bílkoviny jsou základní stavební složkou našeho organismu. Jsou však důležité nejen pro sportovce a aktivní jedince, ale pro úplně každého z nás! Proč? To se dozvíte v dnešním článku.

Bílkoviny potřebujeme všichni

Bílkoviny jsou základní stavební složkou našeho organismu, bez které bychom vůbec nemohli existovat. Spousty lidí si stále myslí, že bílkoviny jsou důležité především pro sportovce a fyzicky velmi aktivní jedince. To však není vůbec pravda. Bílkoviny jsou stejně tak důležité pro děti, seniory a zkrátka pro všechny lidi. Pokud sportujeme, měli bychom jich přijímat větší množství, než když jen sedíme celý den v kanceláři, ale určitý příjem musíme svému tělu zajistit tak jako tak[1].

Co způsobí nedostatek bílkovin?

Pokud máme bílkovin málo, zaděláváme si na spousty zdravotních problémů. Déle trvající nedostatek bílkovin může vést např. k únavě, poruchám s imunitou, může nastat problém s hojením ran, či se objevují otoky. Mimo jiné se nedostatek bílkovin může projevit neustálou chutí na sladké, lámavostí nehtů, vypadáváním vlasů a další nepříjemné příznaky, které mnohdy ignorujeme.

I při nadbytku informací, které si o bílkovinách můžeme na internetu nebo v odborné literatuře přečíst, má v dnešní době mnoho lidí bílkovin nedostatek. Nedostatek se týká velmi často seniorů nebo lidí, kteří dodržují různé extrémní výživové směry či diety. Problém s bílkovinami mohou mít i vegani, kteří nepřijímají žádné živočišné produkty a neumí si poskládat svůj denní příjem z dostatku rostlinných bílkovin. Dostateční příjem bílkovin si dokážeme zajistit i na rostlinné stravě, nicméně je složitější hledat potraviny a zdroje, které obsahují vysoké množství proteinů.

Pokud si myslíte, že máte bílkovin ve své stravě málo, zaměřte se na Váš aktuální jídelníček. Doporučujeme bílkoviny zařazovat do každého jídla během dne. Nejen, že navýšíte jejich příjem, ale zároveň budete dostatečně sytí a nebudete mít potřebu se během dne neustále "dojídat". Na trhu můžeme dnes najít nepřeberné množství proteinů, které můžeme přidat do jídel, abychom zvýšili jejich podíl bílkovin, či vypít pouze s vodou např. po tréninku nebo k svačině.

Z proteinů doporučujeme volit vždy ty jednodruhové, které neobsahují žádné přidané cukry ani aditiva a jsou pro naše tělo nejvíce vhodné a přirozené. Existuje mnoho druhů, např. protein hrachovýrýžový atd. Tyto proteiny můžete přidat do svých oblíbených jídel jako jsou různá smoothies, palačinky atd. Na našem blogu najdete spousty receptů, které jsme z proteinů připravili, neváhejte se jimi inspirovat.

Bílkoviny se v těle rozštěpí v několika fázích až na ty nejmenší stavební prvky, kterým se říká aminokyseliny. Teprve až po tom je naše tělo může využít. Aminokyseliny můžeme rozdělit na esenciální a neesenciální. Esenciální aminokyseliny jsou základní látky, které si náš organismus nedokáže vyrobit sám a musíme je přijímat ze stravy. Z toho důvodu by naše strava měla být vyvážená a pestrá. Oproti tomu jsou aminokyseliny neesenciální, které si naše tělo dokáže samo vyrobit buď z procesu štěpení bílkovin, nebo z esenciálních aminokyselin, které mu poskytneme ve stravě.

Aby to s bílkovinami nebylo tak jednoduché, je potřeba zmínit, že stejně jako jejich nedostatek, je důležité hlídat, abychom neměli ani nadbytek. Nadbytek bílkovin může mít negativní vliv na naše ledviny a jelikož jsou hůře stravitelné, tak i na naše trávení. Ale nebojte se, nadbytek bílkovin je v dnešní době spíše vzácnost, kterou mohou trpět především kulturisté a vyznavači podobných sportů.

Co říct závěrem?

Jak již bylo řečeno, tak nedostatek i nadbytek bílkovin není pro náš organismus vhodný, proto opět platí, že zlatá střední cesta je ta správná a nic se nemá přehánět. Jsme toho názoru, že naše tělo si řekne vše, co potřebuje, jen se musíme naučit mu správně naslouchat a vnímat jeho potřeby. Volte takové potraviny, které jsou pro naše tělo přirozené a co nejméně průmyslově zpracované a nemůžete udělat chybu. Mezi nejlepší zdroje živočišných bílkovin patří kvalitní maso, vejce z volného chovu a mléčné výrobky. Z rostlinných zdrojů jsou to pak zejména luštěniny jako jsou fazole, cizrna, čočka atd. Dále je to např. tempeh, ořechy a další.

Zdroje:
  • [1] www.resources.schoolscience.co.uk/unilever/16-18/proteins/Protch1pg1.html/li>

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.

Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Navigace