Jahodová marmeláda s chia semínky

Touží Vaše děti po palačinkách či chlebu s marmeládou, ale vy jim nechcete dávat kupované výrobky plné rafinovaného cukru a umělých barviv? Zkuste si udělat zdravou variantu obohacenou chia semínky přímo u Vás doma.
Kategorie: Recepty Sladké

Suroviny pro přípravu

  • 3 kg jahod
  • 5 polévkových lžic chia semínek
  • 1 kg třtinového cukru
  • šťáva ze 2 citrónů
  • 3 kávové lžičky agaru

Návod na přípravu

  • 1 Omyté jahody dejte do velkého kastrolu spolu s cukrem. Pokud chcete, můžete jahody nakrájet nebo později rozmixovat do vámi požadované konzistence. Přidejte citrónovou šťávu, která slouží jako přírodní konzervant a zachovává barvu jahod. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte za stálého míchání 20 až 30 minut, aby došlo k vypaření přebytečné vody. Během vaření sbírejte pěnu na povrchu marmelády (určitě nevyhazujte, pěna je pak výborná třeba se šlehačkou). Pokud nechcete v marmeládě kousky jahod, je čas na rozmixování.
  • 2 Přidejte chia semínka, která nabydou na objemu a mezi semínky jahod se ztratí, ale své pozitivní účinky si zachovají. Přidejte agar a vařte ještě cca 3 minuty. Marmeláda se na první pohled zdá řídká, ale po úplném vychladnutí zhoustne. Konzistenci můžete vyzkoušet na vychlazeném talířku, na který dáte trošku marmelády, dáte do lednice a po chvilce zkontrolujete, jestli vám daná konzistence vyhovuje.
  • 3 Pokud je marmeláda stále řídká, přidejte ještě trochu agaru a krátce povařte. Jestli jste s marmeládou spokojeni, můžete plnit sterilizované skleničky, okamžitě je uzavřít a dát dnem vzhůru.
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.