Maca – peruánský zázrak

Šetrnost technologie zpracování, ale především místo původu rostliny by mělo být základním kritériem rozhodujícím o výběru produktu. Kvalitní maca pochází z vysokohorských oblastí And. Právě tam lze hledat původ rostliny oslavované domorodým obyvatelstvem.
Maca - peruánský zázrak

Málokterá rostlina získala světovou popularitu v takové míře, jako maca. Po tisíce let byla konzumována pro pozitivní vliv na rozmnožovací funkce a podporu vitality. Energizujících účinků kořene maca využívají nejen aktivní sportovci současnosti.

Tato plodina, považovaná za národní bohatství Peru, je nyní v ohrožení. Opatření státu zakazující export nezpracované suroviny a semen se minula účinkem a značná část sklizně z let 2013 a 2014 byla nelegálně vyvezena do Číny. Nedodržení nařízení regulujících vývoz kořene maca nezůstalo bez následků. Peruánským dodavatelům macy vyvstaly problémy s pokrytím objednávek. Nedostatek suroviny se tak okamžitě promítl do několikanásobného navýšení ceny produktu.

Tamní úřady se obávají, že budeme svědky osudu, který v minulosti postihl yacon. Peru ztratilo výhradní postavení v pěstování těchto sladce chutnajících hlíz. Prvenství převzala Čína, která jej produkuje v obrovském množství a nevalné kvalitě.

Kořen rostliny maca je důležitou vývozní komoditou Peru. Nezákonné počínání asijských obchodníků může mít v neposlední řadě zničující dopad na kvalitu života domorodých obyvatel And, jejichž příjmy závisí na produkci plodiny obsahující značné množství výživově hodnotných látek.

Další zajímavé články