Sodium methylparaben

Účinek:
Sodium methylparaben je sodná sůl derivovaná z methylparabenu, který se vyrábí čistě synteticky nebo se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny. Slouží především jako konzervant.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
4
Charakteristika kvality:
nevyhovující / potencionálně dráždivá chemická složka
Symbol kvality:
Použití:
Konzervant
Složka též známá jako:
E219, Methylparahydroxybenzoát sodná sůl, 4-Hydroxybenzoic Acid Methyl Ester Sodium Salt, Preserval MS, Sodium 4-(Methoxycarbonyl)phenoxide, Solparol, p-Hydroxybenzoic Acid Methyl Ester Sodium Salt

Popis složky

Sodium Methylparaben je dráždivá syntetická látka. Jedná se o sodnou sůl derivovaná z methylparabenu. Vyskytuje se ve formě světlého jemného prášku. Své využití má v potravinářství (výroba sýrů, alkoholických nápojů, pečivo), farmacii, oděvním a kosmetickém průmyslu. Funguje jako konzervant a parfemační složka. Velkou nevýhodou je, že se pro zlepšení účinků ještě často míchá do směsi s dalšími parabeny a kvartérními sloučeninami. Sodium Methylparaben patří mezi endokrinní disruptory, napodobuje chování hormonu estrogenu. I když se neukládá v těle, jedná se o látku, která může podráždit pokožku, oči a způsobit dermatitidu.

Komerční využití

  • Dekorativní kosmetika
  • Barvy na vlasy
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie