Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Účinek:
Sodium Laureth Sulfate (SLES) je bezbarvá až světle žlutá kapalina a jedna z nejvíce používaných anionických tenzidů. Není povolená v přírodní kosmetice ani BIO certifikované kosmetice.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
4
Charakteristika kvality:
nevyhovující / potencionálně dráždivá chemická složka
Symbol kvality:
Použití:
Emulgátor, změkčovač
Složka též známá jako:
SLES, laurylglukozid , Peg- (1-4) Lauryl Ether Sulfate, Sodium Salt, Sodium Peg Lauryl Ether Sulfate, Sodium Polyoxyethylene Lauryl Ether Sulfate

Popis složky

Sodium Laureth Sulfate neboli SLES je chemická látka ve formě světle žluté kapaliny. Vyrábí se synteticky ethoxylací z dodecyl alkoholu získaného z palmového nebo kokosového oleje. Používá se jako emulgátor a povrchově aktivní látka. Dobře se vstřebává a napomáhá i jiným složkám lépe se dostat do pokožky. Můžete se s ním setkat hlavně v konvenční kosmetice v různých šamponech, mýdlech, pleťových čisticích prostředcích, zubních pastách apod. Při dlouhodobém používání má negativní vliv na ochranný lipidový plášť pokožky, čímž způsobuje její vysoušení. V případě vlasových produktů je při dlouhodobém používání spojen s vysušením pokožky, tvorbou lupů či vypadáváním vlasů. Při vyšší koncentraci dráždí pokožku je méně dráždivý než Sodium Lauryl Sulfate (SLS). I tak není vhodný pro děti, dráždí pokožku, oči i sliznici.

Komerční využití

  • Šampony
  • Mýdla
  • Pleťové krémy
  • Zubní pasty
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie