Trideceth-5

Trideceth-5 je povrchově aktivní látka, která se vyrábí z tridecylakoholu a ethylenoxidu. Působí jako emulgátor a zároveň podporuje lepší pěnivost v mnoha kosmetických produktech.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
4
Charakteristika kvality:
nevyhovující / potencionálně dráždivá chemická složka
Symbol kvality:
Použití:
Emulgátor
Složka též známá jako:
PEG-5 Tridecyl Ether, Polyethylene Glycol (5) Tridecyl Ether, Polyoxyethylene (5) Tridecyl Ether

Popis složky

Trideceth-5 je syntetická složka. Číslo v názvu označuje průměrný počet jednotek Ethylenoxidu v molekule. Vyrábí se reakcí Ethylenoxidu s Tridecylalkoholem. Tridecylalkohol je mastný alkohol se 13 atomy uhlíku. V kosmetice funguje jako povrchově aktivní látka a emulgátor. Usnadňuje vstřebání dalších látek produktu. Používá se v produktech péče o vlasy, bývá často součástí trvalých vlasových barev, mycích prostředků na vlasy a výrobků osobní hygieny. Patří do skupiny tzv. PEGů, které jsou kontroverzní přísady v kosmetických prostředcích, částečně kvůli jejich schopnosti proniknout kůží a vstřebávat se do těla nebo pomáhat při absorpci jiných látek. Trideceth-5 může dráždit pokožku, pokud není použitý v bezpečném množství.

Komerční využití

  • Barvy na vlasy
  • Šampony
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie