Propanediol

Účinek:
Propanediol je vazká bezbarvá kapalina, bez chuti a téměř bez zápachu. Vzniká fermentací (kvašením) kukuřičného škrobu, sójových bobů či řepky, ale lze jej vyrobit i synteticky (hydratací propylenoxidu).
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
3
Charakteristika kvality:
obstojné / neutrální chemická složka
Symbol kvality:
Použití:
Rozpouštědlo
Složka též známá jako:
1,2-Propanediol (Propylen glycol), 1,3-Propanediol, Propandiol

Popis složky

Propanediol je organická syntetická sloučenina, vyráběná fermentací kukuřičného škrobu, sójových bobů či řepky. Ve velkém se však vyrábí i synteticky a to hydratací propylenoxidu. V kosmetice se objevuje ve dvou variantách. Varianta 1,3-Propanediol je k pokožce mnohem šetrnější a je schválen i pro certifikát ECOCERT. V kosmetice funguje jako rozpouštědlo a snižuje viskozitu produktu. Druhá varianta pod názvem 1,2-Propanediol působí jako kondicionér a změkčovač. V přípravku slouží jako rozpouštědlo a snižuje jeho viskozitu. Napomáhá lepšímu vstřebání ostatních látek. Může však dráždit pokožku a způsobovat kontaktní dermatitidu. Najdeme ho mnoha kosmetických produktech, jako jsou kondicionéry, šampony, pleťový séra, deodoranty, řasenky, laky na vlasy apod.

Komerční využití

  • Kondicionéry
  • Šampony
  • Séra
  • Deodoranty
  • Řasenky
  • Laky na vlasy
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie