Phenoxyethanol

Účinek:
Phenoxyethanol se v kosmetických produktech používá jako náhrada nebezpečných parabenů. Plní funkci konzervantu, stabilizátoru, parfémové a fixační složky. Prodlužuje dobu trvanlivosti produktu.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
4
Charakteristika kvality:
nevyhovující / potencionálně dráždivá chemická složka
Symbol kvality:
Použití:
Stabilizátor, konzervant
Složka též známá jako:
2-phenoxyethanol

Popis složky

Phenoxyethanol je syntetická viskózní olejovitá kapalina, charakteristická svou květinovou vůní po růžích. Phenoxyethanol lze nalézt i v přírodě, ale většinou se vyrábí už jen syntetickou cestou. Díky své vůni se používá jako parfemace, produktu dodává příjemnou vůni, můžete se s ním setkat v tělových i pleťových krémech, dokonce repelentech. Zabraňuje rychlému odpařování, fixuje tak vonné látky v produktu. Také funguje jako konzervant. Má výrazné antimikrobiální účinky, zabraňuje vzniku bakterií a žluknutí. Používá se jako náhrada nebezpečných parabenů. Jedná se o látku, která je ve větších koncentrací mírně nebezpečná pro člověka. Má negativní vliv na nervový systém, reprodukční schopnosti i vývoj jednotlivce (mutagenní), je nevhodný pro děti. Je škodlivý ve výrobcích, které se nanášejí kolem úst, může vyvolat průjem či zvracení.

Komerční využití

  • Tělová krémy
  • Pleťové krémy
  • Repelenty
  • Oční stíny
  • Make-upy
  • Linky na oči
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie