Sůl nad zlato – aneb jak to s ní vlastně je?

Suroviny:
Suroviny:
V posledních letech se můžeme setkat s názory, že sůl a její příjem je velmi nezdravý a měli bychom se ji raději vyhýbat. Je to skutečně pravda nebo pouze nepochopení pojmů? Přečtěte si v dnešním článku.
Suroviny:

K příjmu soli se pojí opravdu nespočet teorií a zpráv o tom, jak moc je nezdravá a tvoří společně s cukrem zastoupení v tzv. bílém jedu, který nám velmi ubližuje. Existují dva tábory lidí. Jedni ji haní a vyhýbají se jí. Druzí sůl považují doslova za lék a jsou přesvědčeni o tom, že nám žádným způsobem neubližuje a potřebujeme ji k životu. Kde stojíme my? Tak nějak uprostřed se střízlivým pohledem na věc. Pojďme si toto téma více rozebrat.

Nevyhýbejme se soli!

Sůl je pro naše tělo velmi důležitá a rozhodně bychom ji neměli zcela vyloučit ze své stravy. Sůl je sloučenina chlóru a sodíku. Sodík je naprosto zásadní pro náš organismus. Udržuje rovnováhu mezi tekutinami uvnitř buněk a v mezibuněčném prostoru. Sodík umožňuje kyslíku a živinám procházet skrz buněčné stěny tam i zpět a je důležitý pro správnou funkci svalů a nervů. Podporuje také správnou funkci ledvin a zvyšuje rozpustnost vápníku, čímž snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů.

Nedostatek sodíku vede ke značné únavě, slabosti a může vést až k celkovému vyčerpání organismu a křečích ve svalech. K nedostatku sodíku dochází jen velmi zřídka. Nejčastěji to může být však při dlouhotrvajícím zvracení, průjmech nebo nadměrnému pocení. Dospělý člověk má ve svém těle zhruba 130 g sodíku. Polovina je rozpuštěna v tekutinách, dalších část (cca 60 g) sodíku se nachází v našich kostech. Mimo sodík je důležitý také zmíněný chlór, který společně se sodíkem udržuje acidobazickou rovnováhu v organismu.

Klíč je správné množství

Jako téměř všechno ve výživě, je o správném a dostatečném množství a zdrojích, ze kterých čerpáme. Pokud se budeme od rána do večera ládovat solí z nekvalitních zdrojů (uzenin, polotovarů apod.), je snad všem jasné, že to nejsou správné zdroje soli, které by naše tělo potřebovalo. Nejvíce soli najdeme ve zmíněných uzeninách, instantních jídlech a polévkách, omáčkách, kořenících směsí, chipsech, kečupech a mnoho dalšího. To jsou potraviny, které nám mohou způsobit zdravotní problémy. Přestaňme vinit za náš vysoký tlak a cholesterol sůl, ale zamysleme se spíše nad tím, jaké zdroje pro příjem soli konzumujeme.

Doporučení příjmu sodíku podle Světové zdravotní organizace činí cca 5 g na den. Názory odborníků se na toto téma často liší. Někteří by ho ještě snížili, druzí zastávají názor, že příjem může být klidně vyšší, pokud je sodík přijímám pouze z kvalitní soli, nikoliv z výše zmíněných průmyslově zpracovaných potravin, které mají velmi negativní dopad na naše zdraví, nikoliv jen z důvodu vyššího příjmu soli.

Vybírejte kvalitní zdroje soli!

Mezi kvalitní soli se řadí např. sůl himalájská. Himalájská sůl se sbírá cca 200 km od Himalájí a představuje opravdu kvalitní produkt. Neobsahuje žádnou chemii nebo jiná aditiva, která by mohly mít negativní dopad na naše zdraví. Pomůžeme ji použít na všechny možné pokrmy, kterým dodá jedinečnou chuť a zároveň prospěšné látky.

Soli je opravdu mnoho druhů a každý si může vybrat dle svých požadavků a preferencí. Na trhu najdeme sůl bílourůžovou ale také černou. Černá sůl je v poslední době opravdu velmi rozšířená a oblíbená. Má lehce štiplavou chuť a používá se hojně v indické nebo asijské kuchyni. Oblíbená je také mezi vegany, protože po dochucení lehce připomíná chuť vajec, kterým se vegani jinak zcela vyhýbají. Černá sůl se mísí s dřevěným uhlím a předtím, než vznikne konečný produkt, se zahřívá. V konečném výsledku by tedy černá sůl měla obsahovat sírany, sulfidy, železo a hořčík. Právě díky takovému složení má pak výrazné sirné aroma a hloubkovou kouřovou chuť.

Co říci na závěr? Nebojte se solit, ale vybírejte opravdu kvalitní zdroje. Mezi ty patří samozřejmě pouze kvalitní sůl. Za žádnou cenu nepoužívejte kořenící směsi, které jsou plné nejen soli, ale především glutamátu, který sice skvěle vyzdvihne chuť, ale pro naše zdraví je velmi nevhodný.

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.