Butylene Glycol

Butylene glycol funguje jako přísada, která které zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje pružnost. V kosmetice se využívá jako zvlhčovadlo, dokáže absorbovat vodu ze vzduchu a zamezit tak vysychání produktu.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
3
Charakteristika kvality:
Obstojné / neutrální chemická látka
Symbol kvality:
Použití:
Rozpouštědlo, úprava viskozity, zvyšuje konzervační účinky
Složka též známá jako:
Butylenglykol, Butylene Glykol, 1,3 butylene glycol, 1,3 butanediol, Butane diol

Popis složky

Butylene Glycol je syntetická bezbarvá kapalina, která nijak škodlivá našemu zdraví. Jedná se o organický alkohol patřící do skupiny glykolů. Je rozpustný ve vodě a dá se mísit s alkoholy. V kosmetice se používá jako zvlhčovač, váže na sebe vodu a zamezuje jejímu odpařování. Udržuje pokožku dostatečně hydratovanou. Kromě toho funguje jako rozpouštědlo a emulgátor. Používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků, pomáhá zlepšit roztíratelnost produktu a zabraňuje jeho vysychání. Můžeme ho nalézt například ve vlasových produktech, hydratuje vlasové vlákno i pokožku hlavy. Má celkem příjemnou vůni, používá se i k parfemaci produktů. Po nanesení na kůži se rozkládá na kyselinu gama-hydroxybutyrovou. Ta se přirozeně vyskytuje v lidském těle, i proto není považován za nebezpečnou či senzitivní látku. Není toxický ani karcinogenní, i tak může u osob s velmi citlivou pokožkou podráždit kůži, oči a dýchací systém. Můžeme se s ním setkat i v podkladových krémech, make-upech, lacích na nehty či řasence.

Komerční využití

  • Masky na vlasy
  • Šampony
  • Kondicionéry
  • Pleťové čistící prostředky
  • Pleťové vody
  • Make-upy
  • Řasenky
  • Laky na nehty
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie