Ammonium hydroxide

Účinek:
Ammonium hydroxide je bezbarvá kapalina se silným, charakteristickým, štiplavým zápachem. Jako součást barev na vlasy podporuje lepší pronikání pigmentace do vlasu tím, že naruší jeho kutikulu.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
4
Charakteristika kvality:
nevyhovující / potencionálně dráždivá chemická složka
Symbol kvality:
Použití:
Regulátor pH
Složka též známá jako:
Hydroxid amonný

Popis složky

Ammonium Hydroxide, neboli Hydroxid amonný, je dráždivá syntetická látka, přesněji řečeno roztok amoniaku (čpavku) ve vodě. Je to bezbarvá kapalina, solného štiplavého zápachu, patřící mezi žíraviny. Bývá součástí textilu, kosmetiky, čistících prostředků, hnojiv, plastů a dalších. V kosmetických produktech funguje jako regulátor pH, bělidlo či denaturační prostředek. Používá se zejména do konvenčních barev na vlasy, kde podporuje pigmentaci tak, že narušuje vlasový folikul a usnadňuje pronikání barvy do vlasového vlákna. V kosmetice se používá v silně zředěné formě, naopak by vyšší koncentraci je velmi dráždivý. Hydroxid amonný dráždí dýchací cesty, pokožku, oči, při vyšší koncentraci může dokonce způsobit poleptání. Je toxický pro nereprodukční orgány a nervovou soustavu, může být příčinou alergické reakce, křečí či zvracení. Je velmi špatně biologicky odbouratelný a toxický pro vodní ekosystém.

Komerční využití

  • Barvy na vlasy
  • Krémy na holení
  • Produkty na zesvětlení vlasů
  • Plasty
  • Hnojiva
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie