Alkohol (Ethanol)

Účinek:
Alkohol v kosmetice se nejčastěji používá jako emulgátor, zahušťovadlo nebo konzervační látka, dále také udržuje vonné esence, působí proti baktériím, urychluje pronikání účinných látek do kůže a reguluje tvorbu mazu.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
2
Charakteristika kvality:
dobré / zpracovaná přírodní složka
Symbol kvality:
Použití:
Konzervant a rozpouštědlo
Složka též známá jako:
Alcohol, Alcohol denat, Denaturovaný alkohol, Ethyl alcohol, Ethanol, SD Alcohol, CD Alcohol

Popis složky

Alcohol je bezbarvá, těkavá kapalina, která vzniká kvašením cukrů neboli fermentací. V případě, že podstoupí proces denaturace (je k němu přidána denaturovaná látka), vznikne tzv. Alcohol Denat., který není již vhodný k vnitřnímu užití. Alcohol neboli Ethanol se hlavně používá pro své antimikrobiální a adstringentní účinky. Funguje jako konzervant, snižuje množení mikroorganismů v produktu. Kromě toho funguje také jako rozpouštědlo, snižuje hustotu dalších kosmetických prostředků. Alcohol najdeme hlavně v parfémech, ale i v dalších kosmetických produktech. Díky svým rychlým vypařovacím účinkům má chladivý efekt. Doporučuje se na smíšený a mastnější typ pleti, neboť napomáhá regulovat mazové žlázy. Naopak suchou pokožku může nepříjemně vysušit. Některé zdroje upozorňují na negativní vlivy při pravidelném používání i v nízkých dávkách. Pokožku vysušuje, může ji i podráždit. Nedoporučuje se v dětské kosmetice. Stejně tak může vysušit vlasové vlákno, či narušit ochrannou bariéru. V malém množství není nijak závadný, pokud ho ale najdete mezi prvními pěti prvky složení, nestříkejte jej přímo na pokožku. To platí například u parfémů.

Komerční využití

  • Parfémy
  • Pleťové čistící prostředky
  • Pleťové vody
  • Pleťové krémy
  • Zubní pasty
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie