1,4-dioxane

Účinek:
1,4-dioxane je čirá bezbarvá kapalina se slabou příjemnou vůní rozpustná ve vodě. Nejčastěji se používá jako rozpouštědlo pro laky, syntetické kaučuky, lepidla, tmely atd. V přírodní kosmetice je zakázána.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
5
Charakteristika kvality:
naprosto nevhodné / nebezpečná chemická složka
Symbol kvality:
Použití:
Rozpouštědlo
Složka též známá jako:
Para-dioxane, diethylendioxid

Popis složky

1,4-dioxane se používá především jako chemické rozpouštědlo a ředidlo v lakýrnictví, tmelech a lepidlech, při čištění textilií nebo jako laboratorní činidlo v biologii. Je to vedlejší produkt syntetického zpracování látek, pocházejících z petrochemického průmyslu. 1,4-dioxane je uváděný jako možný kontaminant v kosmetice a rozhodně v ní nemá co dělat. Do kosmetiky se nepřidává záměrně, nýbrž může vzniknout při výrobním procesu. 1,4-dioxane se vytváří procesem nazývaným ethoxylace, při kterém se k jiným chemikáliím přidává ethylenoxid, jednoduchý epoxid a také je velmi karcinogenní látkou. Může se vyskytovat v produktech péče o pleť, tělo i vlasy a všude tam, kde jsou použity syntetické emulgátory a rozpouštědla. 1,4-dioxane se řadí mezi potenciální lidské karcinogeny.

Komerční využití

  • Pleťové krémy
  • Šampony
  • Kondicionéry
  • Pleťové čistící prostředky
  • Pleťové vody
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie