DEA (DIETHANOLAMINE)

Účinek:
Diethanolamin je považován za vysoce rizikovou složku pro péči o pleť a tělo. Funguje jako emulgátor a nejčastěji se používá zejména v dekorativní kosmetice, opalovacích krémech nebo mýdlech. V přírodní kosmetice tuto látku nenajdete.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
5
Charakteristika kvality:
naprosto nevhodné / nebezpečná chemická složka
Symbol kvality:
Použití:
Emulgátor
Složka též známá jako:
diethamin; Ethanamin, N-ethyl; Ethylethanamin; DEA Diethamine; Ethanamine, N-ethyl; Ethylethanamine

Popis složky

DEA je nerozpustný ve vodě. Rozpouští se pouze v ethanolu, acetonu, chloroformu, benzenu a dimethyl sulfoxidu. Je to bezbarvá, téměř žlutá tekutina chemického původu, vzniká reakcí amoniaku a ethyl alkoholu při vysoké teplotě a tlaku. Diethanolamine je silná hořlavina a jeho nejvyšší povolená koncentrace je 5 % v konečném produktu. Je to karcinogen, může způsobit popáleniny, alergické reakce, narušuje řadu důležitých orgánů a nervový systém, vyvarovat by se mu měly hlavně těhotné ženy. Je orálně toxický, dráždí oči a dýchací systém, problematické působení na štítnou žlázu. EU klasifikuje složku DEA jako škodlivou pro lidské zdraví, přidávání čistého DEA do kosmetických produktů je v ní zakázané, používání jejich derivátů je procentuálně povolené, pokud je jejich obsah v konečném obsahu produktu do 0,5 %. V kosmetice ho najdeme především v šamponech, sprchových gelech, dekorativní kosmetice, opalovacích krémech, mýdlech atd.

Komerční využití

  • Šampony
  • Kondicionéry
  • Prostředky na holení
  • Mýdla
  • Pěny do koupele
  • Dekorativní kosmetika
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie