Proč zařazovat Golden berries do jídelníčku?

Surovina:
Cenné látky:
Účinek:
Vysoké množství vitamínu C, detoxikační účinek a nízký glykemický index. To všechno splňují Golden berries. Proč bychom je měli pravidelně konzumovat a jak je můžeme zařadit do jídla? To se dozvíte v dnešním článku.

Rostlina "zlaté bobule"

Golden berries můžete znát také pod českým názvem Mochyně peruánská. Tato rostlina dorůstá do výšky jednoho metru a pěstuje se především tropických a subtropických oblastech. Plody Mochyně perunské jsou vybaveny ochrannou slupkou, která je chrání před škůdci a jinými parazity, z toho důvodu se tato rostlina pěstuje dobře i bez používání chemických postřiků.

Účinky golden berries

Golden berries se řadí mezi superpotraviny především vysokému obsahu vitamínu C a P (rutinu). Kombinace těchto dvou vitamínů pozitivně ovlivňuje obranyschopnost našeho organismu. Vitamín C pomáhá zároveň posílit imunitní systém. Mochyně peruánská má mimo jiné i vynikající detoxikační účinek. Pomáhá tělu zbavit se toxinů, kyseliny a zároveň pomáhá při nadměrném zavodnění organismu.

Konzumace golden berries

Plody mají jemně nakyslou chuť, která připomíná tropické ovoce, ačkoliv spadají mezi zeleninu. Zároveň obsahují vysoké množství bílkovin (uvádí se, že až 16 %), proto je velmi vhodné zařadit je do našich jídelníčků. Golden berries je vhodnou superpotravinou i pro diabetiky, protože pomáhá předcházet výkyvům hladiny cukru v krvi a vyznačuje se nízkým glykemických indexem. Golden berries můžeme přidat do kaší, salátů, smoothie nebo s nimi ozdobit jakékoliv hlavní jídlo.

Pozor – nezralé plody této rostliny mohou být jedovaté. Zralé plody poznáte podle toho, že lampionek uschne a uvnitř zůstane oranžová „třešeň“.

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.

Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Navigace