Ájurvédská směs - Triphala

Suroviny:
Suroviny:
Triphala je nejznámější a nejúčinnější kombinace z ajurvédské medicíny na vnitřní pročištění a také regeneraci či obnovu organismu. Více informací o této skvělé potravině se dozvíte v dnešním článku.
Suroviny:

Ájurvédská směs - Triphala

Triphala je tradiční ájurvédská směs, která je složena ze tří druhů ovoce – amalaki, haritaki a bibhitaki. Triphala patří díky kombinaci zmíněného ovoce mezi nejznámějších a nejúčinnější směs na vnitřní pročištění a celkovou obnovu a regeneraci organismu. Triphala odstraňuje toxiny nejen z tlustého střeva, ale také z tkání, což dokáže málokterá přírodní bylina. Funguje jako velmi mírné, za to přirozené projímalo, které napomáhá regulovat tonus tlustého střeva. Velmi často se kombinuje s různým kořením (např. se zázvorem, kurkumou nebo černým pepřem), které její účinek ještě zintenzivní a dojde tak k lepšímu pročištění střev a žaludku[1].

Směs tří druhů ovoce

Jak již bylo řečeno, triphala je kombinací tří druhů ovoce. První ovoce se nazývá amalaki. Patří mezi nejsilnější přírodní antioxidanty a pyšní se vysokým obsahem vitamínu C. I z tohoto důvodu se mu přezdívá „nebeské ovoce“. Díky velkému množství taninů má velmi prospěšné zdravotní účinky nejen na střeva, ale zejména na dýchací systém. Amalaki je také výjimečné tím, že obsahuje pět chutí. Je trpké, kyselé, hořké, ostré a sladké.

Druhým ovocem, které je součástí směsi triphala je haritaki. Haritaki je rozšířená v mnoha částech Indie. Již Tibeťané ji nazývali královnou medicíny a lékem na srdce i mozek. V ájurvédské medicíně se používá na opravdu veliké spektrum nemocí. Mezi ty nejčastější patří trávicí obtíže, zácpa, epilepsie nebo záněty spojivek.

Posledním ovoce je bibhitaki. Bibhitaki zlepšuje trávení a pomáhá především při problémech s játry. Je to opět velmi silný přírodní antioxidant a napomáhá při normální hladině cukru v krvi. Pro léčebné účely se používají hlavně plody toho listnatého stromu, které mají šedo hnědou barvu. Je zajímavé, že pro léčebné účely se používají zralé i nezralé plody.

Dávkování a užívání

Triphalu je nejlepší užívat dlouhodobě, a to alespoň po dobu tří měsíců. Je to především z toho důvodu, že účinkuje postupně. Triphalu je možné rozmíchat pouze ve vodě, nebo je možné ji přidat do různých ovocných drinků nebo jogurtu. Nejlepší kombinace je pak s medem, díky kterému si připravíte lahodný a zároveň účinný ájurvédský detoxikační čaj.

Zdroje:
  • [1] www.banyanbotanicals.com/info/plants/ayurvedic-herbs/triphala
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.