Úžasné vlastnosti kakaa

Suroviny:
Cenné látky:
Účinek:
Suroviny:
Cenné látky:
Účinek:
Kvalitní kakao má blahodárné účinky na naše zdraví. Je to výborný antioxidant, obsahuje velké množství důležitého hořčíku a mnoho dalších významných látek. Pokud jste milovníci čokolády, měl zajímat také původ kakaa, ze kterého je čokoláda vyrobena.
Suroviny:
Cenné látky:
Účinek:

Historie kakaa

Původ kakaa sahá již do dávné historie. Používalo se při léčení již před 2000 lety. Do Evropy se kakao dostalo až ve středověku. Kakao mohli konzumovat pouze vládci, kteří ho konzumovali převážně s vanilkou a chilli. Povědomí o kakau v Evropě rozšířili převážně Španělé, kteří ho později přeměnili v čokoládu. V 17. století se kakao používalo zejména jako afrodiziakum a to výhradně na královském dvoře.

Čokoláda - zdravá pochoutka?

Kvalitní nepražené kakao se řadí právem mezi superpotraviny. Obsahuje cca 300 chemicky identifikovatelných látek, což z něj dělá jednu z nejbohatších potravin na světě. Dále obsahuje široké spektrum vitamínů, minerálů a antioxidantů. Je primárně zdrojem hořčíku, který je považován za nejvíce nedostatkový minerál v našich současných jídelníčcích[1].

Podle odborných studiích obsahuje kakao okolo 10 % flavonoidních antioxidantů, což je vyšší množství než např. v zeleném čaji nebo červeném víně. Takže ano. Pokud si dopřejeme čokoládu z kvalitního kakaa, dodáme našemu tělu spoustu prospěšných látek a můžeme si ji vychutnat zcela bez výčitek.

Hořkost - známka kvality

Pokud si chcete pochutnat na opravdu kvalitním kakau, připravte se na jeho velmi hořkou chuť. Klasické kakao, které známe z běžných obchodů je o něco jemnější, zároveň má ale daleko méně účinných látek. Vzhledem k zachování co nejvíce zdraví prospěšných látek doporučujeme konzumovat nepražené kakao, které není znehodnocené tepelnou úpravou ani jiným nekvalitním zpracováním[2].

Zdroje:
  • [1] www.naturalfoodseries.com/13-benefits-cocoa-powder/
  • [2] www.medicinehunter.com/cocoa-health-miracle
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.