Knižní seriál zdarma
Stačí 5 vteřin a získáte spoustu výhod. Objednejte si náš knižní seriál a dozvíte se:

Zázračné účinky skořice pravé

Zařazujete do svých jídelníčků pravidelně skořici? Skořice pravá přináší našemu tělu a zdraví skvělé účinky, a proto bychom na ni neměli zapomínat. V dnešním článku se dozvíte více.

Jak poznat kvalitní skořici?

Pokud jste se již někdy zajímali o kvalitu skořice, zřejmě jste si všimli, že se na trhu můžeme setkat s více druhy. Nejčastěji se můžeme setkat se dvěma druhy skořice. Skořice pravá (Cejlon) a skořice Cassia. Rozdíl mezi nimi je zásadní. Obě pochází z různých druhů rostlin a rozdíl poznáme nejen zbarvením, chutí, ale především účinků na naše zdraví.

Skořice Cejlon se vyznačuje jemnější chutí a je více světlá. Na trhu však převládá skořice Cassia, kterou můžeme najít v běžných obchodech, používá se i jako součást kořenících směsí apod. Všechny druhy skořice obsahují látku, která se nazývá kumarin a může být ve větším množství pro tělo toxická. Z toho důvodu je velmi důležité zajímat se o druh a původ skořice a konzumovat pouze skořici pravou.

Silný antioxidant

Skořice se řadí mezi velmi silné antioxidanty a působí tak proti volným radikálům v našem organismu. Ale nejen to. Skořice dokáže hlídat hladinu cukru v krvi. Pokud Vás trápí zažívání, doporučujeme si dát po jídle čaj s trochou skořice, která pomůže žaludku trávit jídlo mnohem rychleji a vy se budete cítit lépe.

Skořice nám může také pomoci při vysoké hladině cholesterolu, tím, že dokáže snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu. Studie tvrdí, že zlepšení můžeme zpozorovat již po 14 dnech užívání. Aby byl účinek skořice co největší, je potřeba pokračovat s užíváním alespoň 40 dnů. Při studii byl zaznamenán zajímavý fakt, který potvrdil, že účinky skořice trvaly i po vysazení[1].

Hodí se téměř ke všemu!

Výhoda skořice je, že ji můžeme přidat do opravdu velkého množství jídel, ať už sladkých či slaných. Můžeme ji použít na dochucení smoothies, ovocných kaší, na přípravu dezertů, koláčů, přidat do kávy, kakaa, čajů atd. Zároveň s ní můžeme okořenit slaná jídla, kterým dodá skořice exotickou a jemně nasládlou chuť. Využití je opravdu mnoho, inspirovat se můžete našimi recepty, ve kterých se skořice obsahuje velmi často.

Zdroje:
  • [1] www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-cinnamon

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.

Vaše Komentáře

  • 23.11.2019

    No jo,ale jak je rozeznat,když na sáčku není uvedeno,která je cejlonská apod. Děkuji za radu.Alena

    Na Váš dotaz odpověděl: Martin Sedláček - Naturalis 25.11.2019 Dobrý den, máte pravdu. Na první pohled se rozdíl mezi kvalitní (pravou) a nekvalitní skořicí pozná jen težko. Všeobecně platí, že když na skořici je uvedeno, že je "pravá" nebo "ceylonská" či vypěstována v Indii nebo na Srí Lance, jedná se o tu kvalitnější variantu. V případě, že na obalu tyto informace nejsou popř. jsou jiné, téměž vždy se jedná o druhou variantu skořice, která není zdaleka tak kvalitní. Krásný den přeje, Martin - Naturalis

Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.