Objevte sílu kakaových bobů

Suroviny:
Cenné látky:
Účinek:
Suroviny:
Cenné látky:
Účinek:
Čokoláda je mylně zařazována do škatulky "nezdravé potraviny". To však pouze v tom případě, kdy je do čokolády přidáván rafinovaný cukr a mnoho jiného. Kvalitní kakaové boby a pravá čokoláda z nich, mají pro naše tělo mnoho benefitů.
Suroviny:
Cenné látky:
Účinek:

Kakaové boby jsou sušené plody kakaovníku, které mají velmi blahodárné účinky na naše zdraví. Kakaovník je stále zelený a hustě olistěný strom, který může dosahovat až do výšky 15 metrů. Kakaovník je obklopen nádhernými květy, až poté na něm uzrávají chutné kakaové boby. Květy kakaovníku se postupně rozvíjejí až v odpoledních hodinách, v noci jsou pak opylovány hmyzem.

Plody kakaovníku dorůstají délky až 30 cm. Na povrchu jsou chráněny tuhou a zároveň hladkou slupkou[1].

Nejvíce cenných a zdraví prospěšných látek se nachází především v celých kakaových bobech. Na trhu můžeme najít jak celé, tak i drcené kakaové boby, které se dají přidat do mnoha chutných receptů, smoothie, kaší apod. Pokrmům tak dodají čokoládovou chuť. Skvěle se dají také zamíchat např. do granoly nebo domácího müsli.

Kakao má na naše tělo velmi pozitivní a povzbuzující účinky. Studie tvrdí, že po konzumaci kakaových bobů se v našem těle uvolňují hormony, které ovlivňují pocity lásky, štěstí a uvolnění. Kakao dále obsahuje zanedbatelné množství kofeinu a theobrominu. Theobromin stimuluje centrální nervový systém, pomáhá při snižování krevního tlaku a mimo jiné stimuluje také srdce.

Čokoláda je mezi mnoha lidmi vnímána spíše jako nezdravá sladkost, která přináší problémy např. s akném či přibírání na váze. Takové tvrzení platí pouze o "čokoládách", které obsahují spoustu cukru, aditiv a jiných látek, které nemají v pravé čokoládě co dělat. Pravá čokoláda žádné takové problémy nezpůsobuje a můžeme si ji tak vychutnat zcela bez výčitek[2].

Zdroje:
  • [1] www.nutrition-and-you.com/cocoa-beans.html
  • [2] www.herbwisdom.com/herb-cocoa.html
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.