Maca – peruánský zázrak

Surovina:
Vliv na orgán:
Šetrnost technologie zpracování, ale především místo původu rostliny by mělo být základním kritériem rozhodujícím o výběru produktu. Kvalitní maca pochází z vysokohorských oblastí And. Právě tam lze hledat původ rostliny oslavované domorodým obyvatelstvem.

Nejslavnější peruánské rostlina

Málokterá rostlina získala světovou popularitu v takové míře, jako maca. Po tisíce let byla konzumována pro pozitivní vliv na rozmnožovací funkce a podporu vitality. Energizujících účinků kořene maca využívají nejen aktivní sportovci současnosti.

Tato plodina, považovaná za národní bohatství Peru, je nyní v ohrožení. Opatření státu zakazující export nezpracované suroviny a semen se minula účinkem a značná část sklizně z let 2013 a 2014 byla nelegálně vyvezena do Číny. Nedodržení nařízení regulujících vývoz kořene maca nezůstalo bez následků. Peruánským dodavatelům macy vyvstaly problémy s pokrytím objednávek. Nedostatek suroviny se tak okamžitě promítl do několikanásobného navýšení ceny produktu.

Stmívají se nad mračna nad macou, kterou známe?

Tamní úřady se obávají, že budeme svědky osudu, který v minulosti postihl yacon. Peru ztratilo výhradní postavení v pěstování těchto sladce chutnajících hlíz. Prvenství převzala Čína, která jej produkuje v obrovském množství a nevalné kvalitě.

Kořen rostliny maca je důležitou vývozní komoditou Peru. Nezákonné počínání asijských obchodníků může mít v neposlední řadě zničující dopad na kvalitu života domorodých obyvatel And, jejichž příjmy závisí na produkci plodiny obsahující značné množství výživově hodnotných látek.

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.

Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Navigace