

![]() | Česká pošta | úterý 24. 5. 2022 |
![]() | DPD kurýr | úterý 24. 5. 2022 |
![]() | Osobní odběr na Praze 9 | úterý 24. 5. 2022 |
![]() | Zásilkovna | úterý 24. 5. 2022 |
Čočka je oblíbenou a zároveň nutričně bohatou luštěninou. Obsahuje velké množství rostlinných bílkovin a její použití je velice univerzální. Můžete ji použít jako přílohu (podobně jako rýži či brambory) či ji můžete např. též nechat naklíčit a přidat do salátů. Čočka je ze své podstaty bez jakýchkoli živočišných produktů. Proto si na ní mohou bez obav pochutnat i vegani. Její výhodou je snadná a rychlá příprava i univerzálnost použití. Každou luštěninu před konzumací doporučujeme přes noc namočit do vody s jablečným či vinným octem. Pro ještě lepší vlastnosti (snížení nadýmavého efektu a minimalizace zátěže pro organismus) se doporučuje do vody též nasypat sušené koření (bylinky).
všechy druhy čoček pocházejí původem z Asie (některé z Turecka, některé ze Sýrie, jiné ještě z většího východu). Z Asie se následně rozšířila do Evropy a pak do celého světa. Čočka je velmi oblíbená prevážně v Indii, kde na talíři nahrazuje maso, neboť velkou část populace tvoří vegetariáni. Rostlina plodící čočku je asi 40 cm vysoká a její semena najdeme v luscích. Velká zelená čočka je velmi podobná čočce hnědé. Po uvaření je hnědo-zelená a chutná jako neloupaná červená čočka. Člověk poprvé začal pravidelně konzumovat čočku již před více než 7 000 lety. Celý proces od zasetí zrníčka čočky, po sklizení až po její následné balení probíhal pod kontrolou akreditovaných společností zaměřujících se na dodržování BIO kvality. Čočku balíme do sáčků, které uchovají potravinu v maximální možné kvalitě. Obaly i výrobní prostory jsou též certifikovány pro styk s biopotravinami.
Zelená čočka je nejlepší luštěnina do salátů. Zachová si krásnou barvu i tvar. Vaří se vždy tzv. "al dente". Velká zelená čočka je (jak napovídá název) spíše většího tvaru a moc se nerozvařuje (oproti červené čočce). Doporučujeme vařit na skus. Čočku můžete používat stejným způsobem jako kteroukoli jinou luštěninu. Výborně se hodí do salátů (vyzkoušejte např. Waldorfský salát s brokolicí a čočkou), polévek či speciálních rizot (např. můžete skombinovat čočku s rýži či s bulgurem. Vyzkoušet též můžete čočkové placičky (vychladlá čočka se skombinuje s bylinkami, česnekem, chilli, červenou cibulí a zapráší se rýžovou moukou - následně se vše upeče / usmaží na pánvi). A v neposlední řadě můžete nutričně obohatit své pečivo - stačí jen přidat hrst čočky a máte bílkovinou bohatý chléb. Čočka na kyselo nebo čočková polévka je klasika české kuchyně. S čočkou si můžete však pořádně vyhrát a zaexperimentovat.
Certifikát dokazující BIO kvalitu tohoto produktu si můžete stáhnout zde.
Země původu | Kazachstán |
Skladování | Skladujte v suchu při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu max. 70 %. |
Cena 1 porce je pouze | 13,72 Kč |
Hmotnost | 500 g |
Certifikáty kvality | BIO, Vegan |
Výživové údaje | na 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 1 475 kJ / 351 kcal |
Tuky | 1,7 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,5 g |
Sacharidy | 52,6 g |
z toho cukry | 2,4 g |
Bílkoviny | 25,8 g |
Sůl | 0 g |
S tímto produktem jsme zatím neuvařili žádný pokrm. Ale nebojte, už vymýšlíme recepty, které nedají Vašim chuťovým buňkám spát :-)
S tímto produktem jsme zatím nezveřejnili žádný článek. Ale nebojte, už ho vymýšlíme a bude to pecka :-)