Polysorbate 40

Účinek:
Polysorbate 40 pomáhá ostatním přísadám rozpustit se v daném rozpouštědle, ve kterém by se za normálních podmínek nerozpouštěly. Není povolen v přírodní a BIO kosmetice.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
4
Charakteristika kvality:
nevyhovující / potencionálně dráždivá chemická složka
Symbol kvality:
Použití:
Emulgátor
Složka též známá jako:
E434, Polyoxyethylene (20) sorbitan monopalmitate, Polysorbát 40

Popis složky

Polysorbate 40 je syntetická sloučenina. Jde o směs esterů kyseliny palmitové (nebo jiných mastných kyselin získaných z rostlinných olejů nebo živočišných tuků a anhydridů sorbitolu), která vzniká reakcí s etylenoxidem. Vyskytuje se ve formě světlé olejovité kapaliny rozpustné ve vodě a alkoholu, v oleji nikoliv. Používá se v kosmetickém průmyslu, potravinářství i farmacii. Používá se jako emulgátor, má vlastnost mísit dvě normálně nesmísitelné látky, jako je voda a olej. Váže tak na sebe mastné nečistoty a snáze je odstraňuje z pokožky. Funguje také jako rozpouštědlo a zlepšuje pěnivost produktu. Díky svým hydrofilní účinkům přivádí do pokožky vlhkost a uzamyká ji tam. Pokožku či vlasy zanechává hydratované a jemné, zabraňuje elektrizaci. Navíc napomáhá jiným složkám lépe se vstřebávat, tím že narušuje přirozený ochranný film pokožky.

Komerční využití

  • Dekorativní kosmetika
  • Pleťové krémy
  • Vlasová kosmetika
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie