Propyl paraben

Propyl paraben se vyskytuje jako přírodní látka nacházející se v mnoha rostlinách a v některých druzích hmyzu. Pro využití v kosmetickém průmyslu se vyrábí především synteticky.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
4
Charakteristika kvality:
nevyhovující / potencionálně dráždivá chemická složka
Symbol kvality:
Použití:
Antibakteriální činidlo
Složka též známá jako:
4-Hydroxy- Propyl Ester Benzoic Acid, 4hydroxy, Propyl Ester, Polyparaben, Potassium Propylparaben, Propyl paraben

Popis složky

Propylparaben je jeden z typů parabenů a je považován za dráždivou syntetickou látku. Vzniká jako propylester kyseliny p-hydroxybenzoové, ve formě krystalického světlého prášku. Bez chuti a zápachu. Přirozeně ho můžete nalézt v přírodě i v některých druzích rostlin i hmyzu. Používá se hlavně jako konzervant, prodlužuje trvanlivost produktu. V malých množstvích je považován za netoxický, nekarcinogenní. U citlivějších osob může podráždit či vysušovat pleť, či způsobit svědění, otok a zčervenání a otok víček. Nedoporučuje se používat na podrážděnou a porušenou pleť. Nedoporučuje se v dětské kosmetice, která je určena k zamezení tvorby opruzenin. Může mít negativní vliv na reprodukční schopnosti i plodnost. Některé země ho dokonce nedoporučují do všech dětských produktů do věku 3 let. V potravinářství je již zakázán.

Komerční využití

  • Šampony
  • Pleťové krémy
  • Tělová kosmetika
  • Dekorativní kosmetika
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie