Mastek (Talc)

Účinek:
Mastek je přirozeně se vyskytující měkký minerál. Má výborné absorbční schopnosti, vstřebává do sebe vlhkost a přebytečné tekutiny. Najdeme ho v krémech nebo dekorativní kosmetice.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
2
Charakteristika kvality:
dobré / zpracovaná přírodní složka
Symbol kvality:
Použití:
Absorbční účinky
Složka též známá jako:
Talek, Mastek, Cosmetic Talc French Chalk Francouzská Křída, Mastek, Ci 77718, Talk, Talcum Albiss

Popis složky

Talc se přirozeně vyskytuje v přírodě. Skládá se z křemíku, hořčíku, kyslíku a vodíku. Je považován za jeden z nejměkčích minerálů ve formě světlého velmi jemného prášku. Na dotek je však mastný, proto ho můžete najít i pod názvem Mastek. Používá se v dekorativní kosmetice, hlavně do různých pudrů, očních stínů, tvářenek, rtěnek ale i třeba dětských pudrů. Díky jeho mazlavější konzistenci slouží k rozředění jiných pevných látek, nebo zvyšuje objem výrobku. Funguje jako houba, dokáže na sebe nabalit látky, které jsou rozpuštěny ve vodě nebo v tucích. Lehce tak drží na pokožce, ale dá se i velmi dobře smýt. Je výbornou ingrediencí do make-upů, snižuje transparentní vzhled ostatní složek produktu. Pokožku zanechává jemnou a neucpává póry. Talc je považován za opravdu bezpečnou a nesenzibilující látku. Bývá v několika kvalitách, ta méně kvalitní, která není určena k výrobě kosmetiky, může být kontaminován azbestem.

Komerční využití

  • Pudry
  • Tvářenky
  • Rtěnky
  • Potravinářství
  • Make-upy
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie