Iodopropynyl butylcarbamate (IPBC)

Iodopropynyl butylcarbamate je konzervační látka, která pomáhá proti šíření bakterií a plísní. V kosmetických produktech je součástí dekorativní kosmetiky. Řadí se mezi silné toxiny a je nevhodný pro naše zdraví.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
5
Charakteristika kvality:
nevyhovující / nebezpečná chemická složka
Symbol kvality:
Použití:
Konzervant
Složka též známá jako:
Jodopropynyl butylkarbamát

Popis složky

Iodopropynyl butylcarbamate, zkráceně IPBC, je bílý nebo mírně bělavý, krystalický, ve vodě rozpustný prášek s obsahem jódu. Byl vyroben jako konzervační činidlo ve stavebním průmyslu (nátěrové hmoty), kde díky svým fungicidním účinkům chránil nátěry proti plísním a houbám. Dnes se používá jako konzervační látka i v kosmetických produktech, kde zabraňuje mikrobiálnímu růstu a prodlužuje tak trvanlivost těchto produktů.

Komerční využití

  • Zubní pasty
  • Balzámy na rty
  • Ústní vody
  • Deodoranty
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie