Paraffinum liquidum

Ve farmaceutické terminologii se používá slovní spojení paraffinum liquidum, v kosmetice se více vžilo označení mi-nerální olej. Jedná se o bezbarvou, transparentní, olejovitou kapalinu bez zápachu a bez chuti.
1
2
3
4
5
Kvalita složky dle stupnice:
3
Charakteristika kvality:
obstojné / neutrální chemická složka
Symbol kvality:
Použití:
Okluzivum
Složka též známá jako:
Liquid Paraffin, White Petrolatum, Liquid Petrolatum, Huile Minerale, Paraffine, Mineral Oil, Nujol, Adepsine Oil, minerální olej, Petroleum, White mineral oil

Popis složky

Paraffinum liquidum (minerální olej) je jedním z produktů frakční destilace ropy. Je velmi oblíbený v kosmetice a to hned z několika důvodů - je levná, stálá (nepodléhá oxidaci), snadno se zpracovává do receptury a na pokožce vytváří velmi příjemný hedvábný pocit. Paraffinum liquidum je problematický hlavně kvůli tomu, že vytváří na kůži neprodyšný film - ukluzivum, znemožňuje pokožce, aby volně dýchala. Díky tomu se pak následně zablokuje přirozená schopnost kůže odvádět škodliviny a vzniknou podmínky pro vznik zánětlivých ložisek. To vede ke zhoršování akné a dalších kožních problémů. Film, který tvoří Paraffinum liquidum na pokožce, zabraňuje vstřebávání prospěšných látek z produktů, např. vitaminů, minerálů, rostlinných výtažků.

Komerční využití

  • Barvy na vlasy
  • Balzámy na tělo
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.
Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Kategorie