Zdravé tuky jako důležitá součást jídelníčku

Cenné látky:
Vliv na orgán:
Cenné látky:
Vliv na orgán:
Tuky jsou nepostradatelnou součástí našeho jídelníčku. Proč bychom na ně neměli za žádnou cenu zapomínat? To se dozvíte dnešním článku, tak si ho nenechte ujít.
Cenné látky:
Vliv na orgán:

Mýtus ve zdravé stravě

Když je řekne slovo tuk, většině věčným dietářům hned naskočí vzorec, že jakmile konzumujeme tuky, i hned to znamená, že po nich přibíráme a měli bychom je omezit na minimum. To samozřejmě není pravda a doufáme, že tento mýtus už je mezi lidmi dávno odhalen. Tuky jsou pro fungování našeho organismu velmi důležité, a proto bychom se jim neměli za žádnou cenu vyhýbat.

Tuky jsou důležitým zdrojem energie, pomáhají udržovat tělesnou teplotu a také chrání vnitřní orgány. Bez tuků by také nemohlo dojít ke vstřebávání vitamínů, které jsou rozpustné v tucích, např. vitamín A, D E nebo vitamín K. Reklamy a marketing různých nízkokalorických produktů udělali z tuků doslova strašáka, jenže to není tak úplně pravda.

To, co je špatné pro naše tělo a celkový organismus, je nadměrné zastoupení tučných jídel, cukrů a polotovarů, které nemají se zdravou stravou a zdravým životním stylem nic společného. Pokud mluvíme o tucích, samozřejmě nemyslíme hranolky, které plavou v nekvalitním rostlinném oleji. Máme na mysli zdravé tuky té nejlepší kvality.

Tuky můžeme rozdělit podle obsahu mastných kyselin na nasycené a nenasycené. Do nasycených tuků patří především tuky živočišného původu jako je máslo, sádlo, hovězí tuk. Patří sem také tuky rostlinné – především ve formě oleje. Poznáte je jednoduše tak, že při pokojové teplotě zůstávají tuhé.

Mezi nenasycené pak řadíme zejména olivový olej, avokádo, lískové ořechy nebo mandle. Mají velmi příznivý vliv na naše zdraví, protože kromě jiného snižují nebezpečný LDL cholesterol a naopak zvyšují prospěšný cholesterol HDL. Vedle tohoto rozdělený najdeme polynenasycené tuky, které si naše tělo nedokáže vyrobit samo a musíme je přijímat z jídla nebo doplňcích stravy. Patří sem zejména rybí tuk, či lněný a řepkový olej.

Nejlepší zdroje zdravých tuků

Pokud nevíte, čím ve svém jídelníčku zvýšit množství kvalitních a zdravých tuků, máme pro Vás pár tipů. Mezi náš nejoblíbenější patří jednoznačně avokádo. Avokádo má tu výhodu, že ho můžeme využít jak ve slaných pokrmech, jako jsou různé saláty či dipy, tak i ve sladkých. Má skvělou máslovou chuť, takže se hodí také skvěle např. na zahuštění polévek nebo do ovocných, či zeleninových smoothies.

Dalším oblíbeným zdrojem, který by ve Vaší kuchyni neměl rozhodně chybět je kokosový olej. Kokosový olej je bohatý na mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které jsou pro naše tělo velmi snadno stravitelné a neukládají se tak lehce ve formě tuku. Kokosový olej můžeme používat při vaření, pečení nebo dokonce v kosmetice. Při výběru kokosového oleje mějte na paměti, že kvalita je opravdu na prvním místě.

Poslední zdroj zdravých tuků, který zahrnujeme téměř každý den a nemůžeme si ho vynachválit jsou ořechy a semena. Jejich výhodou je, že jsou cenově dostupná a můžete je přidat téměř kamkoliv. Do salátů, sladkých dezertů nebo si je vzít s sebou jen tak na výlet, když si zrovna nestíháte připravit jinou svačinu. Mezi ty nejlepší řadíme vlašské ořechy, mandle, lískové či makadamové ořechy. Ze semínek máme nejraději díky svému složení lněné, chia a konopná.

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.