Na jaká semínka bychom neměli zapomínat?

Cenné látky:
Vliv na orgán:
Se semínky se v posledních letech doslova roztrhl pytel. Které se podle našeho názoru skutečně vyplatí pravidelně konzumovat a proč? A jak je vhodně zařadit? To se právě teď dozvíte.

Konopná semínka

Konopná semínka jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin. Konopí obsahuje veškeré spektrum esenciálních aminokyselin, které si naše tělo není schopné vyrobit a musíme ho tak doplňovat jídlem. Aminokyseliny tvoří naprostý základ pro bílkoviny, které jsou důležité pro tvorbu svalové tkáně a základní funkce našeho organismu. Bez bílkovin bychom zkrátka nemohli vůbec fungovat. Konopné semínko je zdrojem celé řady vitamínů i minerálů. Obsahuje např. hořčík, zinek, vápník či železo. Není je třeba tepelně upravovat, díky tomu si zachovají své cenné látky. Semínka můžeme přidat jednoduše do jogurtů, kaší, polévek. Hodí se také i k přímé konzumaci. Pokud rádi pečete, můžete je přidat do chleba, sušenek, placek apod[1].

Chia semínka

Chia semínka jsou velmi bohatým zdrojem antioxidantů, které chrání citlivé tuky v semínkách před jejich žluknutím. Stejně jako semínka konopná jsou chia významným zdrojem omega 3 mastných kyselin. Zároveň mají pozitivní účinky na naše zažívání, srdce a díky jejich pravidelné konzumaci můžeme snížit i hladinu cholesterolu. Jelikož samotná semínky nemají žádnou výraznou chuť, můžeme si je přidat prakticky do jakéhokoli jiného jídla. Pro lepší vstřebatelnost je lepší je předem namočit, ale jsou vhodné i v syrovém stavu. Díky jejich schopnosti absorbovat vodu je lze využít i na zahuštění omáček či jiných pokrmů. V některých receptech s nimi můžeme např. nahradit i vajíčka.

Lněná semínka

Lněná semínka jsou zdrojem vlákniny, rostlinných estrogenů a omega 3 mastných kyselin. Pomáhají snižovat krevní tlak, cholesterol a používají se i při žaludečních vředech. Nejlepší způsob konzumace lněných semínek je po umletí přidat do salátů, polévek, chleba apod. Umletá semínka bychom měli konzumovat pouze čerstvá, pokud si umeleme tzv. do zásoby, může se stát, že budou žluklá. Ze lněných semínek se vyrábí také lněný olej, který se využívá ve studené kuchyni na dochucení pokrmů. Výborný je např. jako pleťový olej, zábal na vlasy či jako tonikum na popáleniny.

Zdroje:
  • [1] www.healthline.com/nutrition/6-health-benefits-of-hemp-seeds#section1

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.

Líbilo se Vám počteníčko? Inspirujte i své přátele.
Navigace