

![]() | GLS kurýr | středa 25. 5. 2022 |
![]() | DPD kurýr | středa 25. 5. 2022 |
![]() | Česká pošta | středa 25. 5. 2022 |
![]() | Zásilkovna | středa 25. 5. 2022 |
![]() | GLS ParcelShop | středa 25. 5. 2022 |
![]() | Osobní odběr na Praze 9 | středa 25. 5. 2022 |
Tato dlouhozrnná rýže je tzv. neupravená. Znamená to, že nebyla zbavena slupky a nebyla broušena ani leštěna. Slupka zajistí, že si i při převaření či přepečení zachovává svou pevnost. Po uvaření má sladkou ořechovou vůni a můžete ji klidně uvařit i den dopředu. Rýže obecně je velmi populární a všestranná obilovina. Obsahuje relativně velké množství sacharidů, které neodmyslitelně patří do naší stravy. Oproti jiným sacharidovým potravinám (jako je pšenice), neobsahuje rýže lepek ani jiné alergeny. Je tedy vhodná i při dodržování diet (např. kvůli krátkodobé střevní nemoci). Rýže se převážně konzumuje jako příloha (stejně jako bulgur, čočka či kuskus). Rýže je ze své podstaty bez jakýchkoli živočišných produktů. Proto si na nich mohou bez obav pochutnat i vegani. Její výhodou je snadná a rychlá příprava i univerzálnost použití. Každou obilovinu před konzumací doporučujeme propláchnout a lehce proprat.
Rýže je velmi stará kulturní plodina, která se pěstuje v subtropech a tropech Afriky a Asie. Dnes je jejím největším vývozcem hlavně Čína a Indie. Rýže se často prodává loupaná. Pokud koupíte rýži neupravenou (jako je např. tato) jedná se o variantu neloupanou. Celosvětově je známo asi 20 druhů rýže. Používá se na výrobu mouky, kaše, škrobu, vína, octu nebo sladu. Rostlina se pěstuje na speciálních rýžovištích a sklízí se až dvakrát do roka. Černou rýži poznáte nejen podle své specifické barvy (jak jinak než černé), tak i podle výrazně dlouhého zrna. Neupravená respektive neloupaná rýže má oproti své klasické variantě trochu "přírodnější" chuť. Rýže se při správné přípravě nelepí. Celý proces od zasetí zrníčka rýže, po sklizení až po její následné balení probíhal pod kontrolou akreditovaných společností zaměřujících se na dodržování BIO kvality. Rýži balíme do sáčků, které uchovají potravinu v maximální možné kvalitě. Obaly i výrobní prostory jsou též certifikovány pro styk s biopotravinami.
Rýži můžete používat stejným způsobem jako kteroukoli jinou luštěninu či obilovinu. Výborně se hodí do zeleninových směsí (např. tzv. Čína), polévek, karbanátků (buď v podobě rýžové mouky či v podobě klasické uvařené rýže), rizot (fantazii se meze nekladou - rýži můžete smíchat se zeleninou a kořením dle libosti) či salátů (rýži po vychladnutí smíchejte vařenými fazolovými lusky, vlašskými ořechy, osmahlou cibulku, žampiony, petrželkou a zalijte zálivkou z octa, hořčice a oleje). Stejně oblíbená na slano je též i na sladko. V ČR snad není nikdo, kdo by někdy nejedl rýžový nákyp (do vymazaného pekáče vrstvíme nastrouhaná jablka střídavě s uvařenou rýží, vrstvy posypáváme ořechy, skořicí a případně kokosovým cukrem, krátce zapečeme v troubě) či rýžovou kaši. Nesmíme však opomenout ani to, že nejpoužívanější způsob přípravy rýže je jako "pouhá" příloha k masu, masové alternativě (tofu, tempeh, seitan) či zelenině. Dlouhuzrnnou neupravenou rýži můžete libovolně kombinovat i s ostatními druhy rýže - třeba s klasickou bílou.
Certifikát dokazující BIO kvalitu tohoto produktu si můžete stáhnout zde.
Země původu | Pákistán |
Skladování | Skladujte v suchu při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu max. 70 %. |
Cena 1 porce je pouze | 11,43 Kč |
Hmotnost | 500 g |
Certifikáty kvality | BIO, Vegan |
Výživové údaje | na 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 1 573 kJ / 370 kcal |
Tuky | 2,9 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,6 g |
Sacharidy | 77 g |
z toho cukry | 0,9 g |
Vláknina | 3,5 g |
Bílkoviny | 7,9 g |
Sůl | 0,02 g |