Kolagen - kde ho najdeme a k čemu slouží

Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:
Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:
Zdá se Vám, že se v poslední době s kolagenem roztrhl pytel a vidíme ho na každém rohu? Pokud nevíte o co se jedná, k čemu slouží a proč je v našem těle tak nepostradatelný, přečtěte si dnešní článek, který věnujeme právě jemu.
Suroviny:
Cenné látky:
Vliv na orgán:

Módní trend nebo nepostradatelná živina?

Také se Vám zdá, že v poslední době jste slyšeli o kolagenu a jeho účincích více, než obvykle? Všude vidíme spoustu doplňků stravy, které kolagen obsahují, ať už ve formě prášku, čí různých gelů, koktejlů a mnoho dalšího. Téměř jakoukoliv stránku o zdravém životním stylu otevřu, všude vidím reklamu na spousty produktů a každý o sobě tvrdí, že přesně TEN je pro mě a moje tělo to nejlepší, co na trhu mohu najít. Pojďme si nejprve ujasnit, co to vlastně ten kolagen je.

Kolagen tvoří základní stavební prvek v našem těle. Jedná se o ve vodě nerozpustnou bílkovinu, která tvoří základ pro pojivové tkáně prakticky v celém našem těle. Nejedná se pouze o kosti, šlachy, klouby, ale patří mezi ně také cévy, zuby či dokonce rohovka oka. Ne nadarmo se mu přezdívá "lepidlo". Tento výraz pochází totiž z řeckého slova "kólla", což v překladu znamená právě lepidlo. Kolagen si naše tělo dokáže vytvářet samo, bohužel však s přibývajícím věkem se tato funkce začíná snižovat. Studie tvrdí, že kolagen je náš organismus schopen vytvářet zhruba do 45. věku, kolem 25. roku života jeho produkce značně klesá. Jeho úbytek je však pozvolný a u každého člověka může být tato hranice jiná. V pozdějším věku začíná být pokožka méně pružná a objevují se první vrásky. Později mohou přicházet problémy s klouby, obtíže se zády a tak dále.

Kolagen však nemusíme přijímat pouze z doplňků stravy, ale najdeme ho především ve zdravé a vyvážené stravě. Pokud se věnujete zdravému životnému stylu a dbáte především na to, co jíte, nemusíte se bát o jeho nedostatek. Mezi přírodní zdroje kolagenu patří především produkty živočišného původu. Mezi ty nejdůležitější patří např. vejce, přesněji řečeno vaječné bílky. Kromě kvalitních bílkovin obsahují totiž lysin, prolin a kolagen. Mezi další zdroj patří ryby, zejména ty tučné jako jsou losos, makrela nebo tuňák. Obecně mořské plody zvyšují tvorbu kolagenu, především ústřice.

Mezi rostlinné zdroje můžeme zařadit batáty, neboli sladké brambory. Batáty jsou významné v tom, že obsahují vitamín A, který dokáže stimulovat tvorbu kolagenu přímo v lidském těle. Pokud máte za cíl zvýšit obsah kolagenu ve vaší pleti, zařaďte do svého jídelníčku více špenátu. Je skvělý pro krásu a pružnost naší pleti, obsahuje vitamín C a zároveň mnoho antioxidantů. Ze zeleniny stojí za zmínku např. rajčata, řeřicha nebo zelí. Veškerou zeleninu a výše zmíněné potraviny volte vždy v té nejlepší kvalitě (ideálně BIO), aby bylo zachováno co nejvíce vitamínů a důležitých látek pro naše zdraví a tělo. Své místo zde má také spirulina. Spirulina je modrozelená řasa, která kromě toho, že obsahuje hodně železa, obsahuje jedna čajová lžička spiruliny více glycinu a prolinu než větší vejce. Spirulina je také významným zdrojem mědi a měď je jedním z minerálů důležitých právě pro tvorbu kolagenu.

Existuje několik faktorů, které ničí tvorbu kolagenu. Dobrá zpráva však je, že je můžeme ovlivnit. Prvním faktorem je nadměrná konzumace sacharidů a rafinovaného cukru. Ty prakticky znemožňují tvorbě a rekonstrukci kolagenových buněk. Proto je velmi důležité zařazovat do svého jídelníčku především kvalitní zdroje bílkovin a zdravých tuků a zcela se vyhnout průmyslově zpracovaným potravinám jako jsou polotovary, sušenky, různé ochucené nápoje a mnoho dalšího. Další zásadní faktor, který ovlivňuje tvorbu kolagenu je pak kouření nebo nadměrné opalování se bez adekvátní ochrany před sluncem.

K čemu tedy kolagen slouží?

Kolagen má velmi důležitý vliv na naše vlasy, nehty, pružnost a elasticitu pokožky. Nejedná se pouze o pokožku pleti, ale kolagen ovlivňuje také tvorbu strií a celulitidy. Mimo to kolagen zmírňuje bolest kloubů, chrání vazy, šlachy, chrupavky a tak dále. Díky kolagenu můžeme předcházet artróze a jiným kloubním onemocněním. Studie ukazují, že dostatečné množství kolagenu v našem organismu urychluje metabolismus a může tak pomoci v hubnutí nebo nabírání svalové hmoty.

Kolagen a superpotraviny

I mezi superpotravinami najdeme takové, které mají pozitivní vliv na tvorbu kolagenu. Mezi takové patří např. baobab. Když se řekne baobab, většina z nás si představí tlustý a objemný strom, který je přezdíván jako strom života. Uvnitř plodů tohoto stromu, které připomínají kokosový ořech, najdeme tvrdou bílou dužinu, ze které se následně zpracovává prášek. Ze semen se pak dále vyrábí baobabový olej, který se využívá především ve světě kosmetiky.Kolagen - kde ho najdeme a k čemu slouží

Dužina baobabu obsahuje velké množství antioxidantů. V kombinaci s vitamínem C poté podporuje tvorbu kolagenu. Baobabový prášek si můžeme přidat do různých kaší, smoothie, jogurtu, nebo stačí přidat lžičku do sklenici s vodou a pít každé ráno po probuzení. Uvidíte, že účinky se dostaví velmi brzy. Na našem blogu můžete najít také recepty s baobabem pro inspiraci.

Jako další superpotravina, která má vliv na tvorbu kolagenu stojí za zmínku acerola. Acerola patří mezi největší přírodní zdroje vitamínu C, které můžeme najít. Její plody připomínají malé třešně. Ačkoliv je v dnešní době pěstována na mnoho místech světa, čerstvou ji můžeme najít pouze zřídka. Podléhá totiž velmi snadno zkáze, a proto je nejvíce dostupná v práškové formě. Acerola se podílí na tvorbě tkání (tvorbě kolagenu), proto má také pozitivní vliv na naše nehty, vlasy, kůži a mnoho dalšího. Mimo to přispívá se správné funkci imunitního systému, pomáhá snižovat míru únavy a pocit vyčerpání a zvyšuje tvorbu železa.

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.