Vitaminová bomba Camu Camu

Suroviny: camu camu
Cenné látky: vitamin C
Vliv na orgán: kůžekostizubynervová soustava
Camu camu obsahuje jednu z nejvíce hodnot vitaminu C na celém světě. Konkrétně ji patří druhé místo. Prvenství si stále drží acerola. Těsně za camu camu jsou další superpotraviny jako kustovnice čínská a jiné. Proč je, ale camu camu tak výjimečné a proč byste toto peruánské ovoce měli konzumovat? To se dozvíte v našem článku.
Camu camu

Camu camu je nízký keř s bílými květy, který naleznete v celém amazonském pralese. Plody jsou velké asi jako malý citron a mají tmavě červenou barvu a žlutou dužinu kyselé chuti.

Stejně jako již velmi oblíbené Acai se vyznačuje velkým obsahem antioxidantů a navíc se plod Camu Camu pyšní druhou nejvyšší koncentrací přírodního vitaminu C na světě, což lidé využívají pro posílení celého imunitního systému. Vitamin C je totiž jeden z nejdůležitějších vitaminu, které naše tělo potřebuje a zároveň není schopno si jej samo vyrobit. Musí být tedy dodán zvenčí. Dále obsahuje také beta-karoten, železo, vápník, bílkoviny, fosfor, draslík, niacin, thiamin, a serin.

V Peru se využívá již několik staletí ke zpomalení stárnutí pleti a pro revitalizaci pokožky a to hlavně díky obsahu antioxidantů. Lidé tento plod také využívají na zlepšení chodu celého organismu, například pro ochranu před virovými onemocněními, podporu funkce nervového systému, účinnost proti viru herpes nebo zlepšení nálady jako přírodní antidepresivum.

Díky obsahu draslíku je využíván na podporu funkce srdce a ledvin. Lidé si jej také oblíbili díky vysokému množství valinu, který posiluje nervový systém a brání neurodegenerativním chorobám.

Použití: Nejčastější formou zpracování je v podobě jemného prášku, který můžete využít na přípravu lahodných nápojů, zmrzlin, cukrovinek či ho přimíchat do kaší nebo jogurtů.

Další zajímavé články