Zdravé pečení vánočního cukroví

Cenné látky:
Vliv na orgán:
Cenné látky:
Vliv na orgán:
Vánoce jsou doslova za rohem a zbývá jen pár dnů, než si uvaříme kakao, pustíme pohádky a dáme si talířek cukroví. Už máte upečeno nebo Vám stále chybí inspirace? Podívejte se na naše tipy jak si upéct zdravé vánoční cukroví.
Cenné látky:
Vliv na orgán:

K Vánocům neodmyslitelně patří vánoční cukroví. Hospodyňky napečou několik desítek druhů, aby si pochutnala celá rodina. Cukroví miluje snad každý, jenže tak vysoké množství cukru není nic dobrého pro naše tělo. Přes svátky se tak můžeme cítit velmi unavení, bez chuti k jakémukoli pohybu a mohou se objevit i zažívací potíže. To všechno je spojené právě s vyšším příjmem cukru, tuku a jídla obecně. Připravili jsme si pro Vás několik tipů jak upéct vánoční cukroví, které je zdravé, chutné a budeme se po něm cítit skvěle.

Výměna surovin za zdravější varianty

V klasických receptech na vánoční cukroví se neustále opakuje pár stejných ingrediencí. Mezi ty patří pšeničná mouka, bílý cukr a nějaká forma tuku. Tyto suroviny nemají příliš vysokou výživovou hodnotu a našemu tělu nic nepřináší. Naopak. Jsou výživově chudé, tzn., že neobsahují žádné vitamíny, minerály ani jiné pro zdraví prospěšné látky. Naopak zvyšují hladinu krevního cukru, mají vysoký glykemický index a mohou překyselovat organismus. Jsou vysoce kalorické, takže se po Vánocích můžeme těšit na vyšší číslo na váze.

Místo klasické bílé mouky zkuste použít její zdravější varianty. Nejlepší náhradou je špaldová celozrnná mouka. Pracuje se s ní stejně dobře jako s klasickou bílou moukou a na chuti rozdíl nepoznáte. Kromě toho má skvělé výživové vlastnosti. Pokud se snažíte vyhýbat lepku nebo na něj máte dokonce intoleranci, můžete použít mouku pohankovou, čirokovou, kokosovou, rýžovou nebo banánovou. Tyto mouky je lepší kombinovat společně. Při použití pouze jednoho druhu by se mohlo těsto drolit, právě kvůli absenci lepku. Skvěle také fungují ořechové mouky nebo pouze namleté ořechy, např. mandle, kešu či lískové.

Cukroví by mělo být samozřejmě sladké. To však neznamená, že musí obsahovat pouze klasický bílý cukr. Ten lze bez problému vyměnit za tmavý třtinový cukr, který má o něco lepší výživovou hodnotu. Dále lze pak sladit agáve sirupem nebo kokosovým cukrem, který má úžasnou karamelovou chuť a cukroví tak bude chutnat naprosto dokonale. Pozor na slazení medem. Ten je sice zdravý, ale při vyšší teplotě ztrácí své účinné látky, proto ho doporučujeme používat především na nepečené druhy cukroví.

Stejná náhrada surovin lze samozřejmě také s tukem. Místo doporučovaných margarínů můžeme použít kvalitní rostlinné oleje, mezi které patří i olej kokosový. Ten je vhodný pro studený i teplý způsob přípravy, tudíž ho můžete použít i při pečení. Tuk nám dokážou nahradit i kvalitní ořechová másla, která suroviny krásně spojí a dodají cukroví jedinečnou ořechovou chuť.

Nejlepší zdravé suroviny na pečení cukroví

Kromě výše zmíněných surovin existuje spoustu dalších, které můžeme při pečení vánočního cukroví použít a udělají nám skvělou službu. Zároveň dodají našemu tělu mnoho živin. Mezi ty nejpoužívanější patří kvalitní kakao, nejlépe v BIO kvalitě. Kakao můžeme použít téměř do všech druhů těst a to i nepečených. Obsahuje důležité minerály, mezi které můžeme zařadit např. hořčík. Cukroví dodá lahodnou čokoládovou chuť, kterou si zamilujete.

Sladkou a pravou chuť cukroví dodají samozřejmě ořechy, jako jsou mandle, kešu nebo pekanové ořechy. Při pečení můžete použít také kokos (strouhaný nebo ve formě plátků), sušené ovoce, ovesné vločky nebo skořici. Skořice obsahuje opět řadu vitamínů a má pozitivní vliv na trávení, střeva, dýchací systém a je výborný antioxidant.

Pro zdravé vánoční cukroví se můžete inspirovat našimi recepty, které pro Vás pravidelně připravujeme.

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.