Rýže parboiled Naturalis BIO - 500 g

Kvalita:
Vhodný i pro:
favorite_border favorite
Rýže parboiled Naturalis BIO - 500 g
  • Rýže parboiled Naturalis BIO - 500 g
Výhodné doručení
Rychlá a pohodlná doprava
Rýže parboiled Naturalis BIO má žlutější barvu než např. rýže jasmínová, je rychle uvařená, výborně chutná a nemusíte se bát, že byste ji rozvařili. Hodí se jako příloha nebo jako součást salátů, kterým dodá zajímavou chuť a samozřejmě i přidanou nutriční hodnotu. Více informací naleznete zde >>
  • Příjemná chuť, lehká na zažívání
  • Vypěstována v BIO kvalitě
  • Vhodná do polévek a salátů
Certifikát: bio Certifikát: vegan
Skladem - zítra odešleme
Prodloužená záruka - možnost vrácení zboží do 100 dnů
K objednávce získáte dárek v hodnotě 79 Kč - např. šejkr. Více zde >>
65 Kč
S DPH
| + část peněz zpět v kreditech
Uživatelské recenze
Heureka.cz [23. 10. 2021]
addRychlost dodání,bezva komunikace,
Heureka.cz [23. 10. 2021]
addkvalita
Heureka.cz [19. 10. 2021]
addKvalita
Heureka.cz [17. 10. 2021]
Ráda nakupuji přes e-shop kvůli snadnému objednání v klidu z domova. Naturalis má přehlednou nabídku, vytvoření objednávky je snadné, oceňuji i podrobný popis zboží. Dodání zboží je rychlé, bez problémů.
Naturalis
Hlavní složky

Vlastnosti produktu

Popis rýže parboiled

Zvláštnost tohoto druhu rýže spočívá v tom, že se zrna před samotným loupáním namáčí a speciálně předpaří. Při tomto procesu se živiny přesunou ze slupek přímo do zrna rýže. Díky této proceduře se parboiled rýže rychleji uvaří, nerozvaří se a nelepí. Její barva je kvůli parní úpravě lehce nažloutlá. Po uvaření se však změní zpátky na bílou. Rýže obecně je velmi populární a všestranná obilovina. Obsahuje relativně velké množství sacharidů, které neodmyslitelně patří do naší stravy. Oproti jiným sacharidovým potravinám (jako je pšenice), neobsahuje rýže lepek ani jiné alergeny. Je tedy vhodná i při dodržování diet (např. kvůli krátkodobé střevní nemoci). Rýže se převážně konzumuje jako příloha (stejně jako bulgur, čočka či kuskus). Rýže je ze své podstaty bez jakýchkoli živočišných produktů. Proto si na nich mohou bez obav pochutnat i vegani. Její výhodou je snadná a rychlá příprava i univerzálnost použití. Každou obilovinu před konzumací doporučujeme propláchnout a lehce proprat.

Pěstování, zpracování a balení výrobku

Rýže pochází z tropických oblastí Asie a Afriky. Domestikována byla přibližně před 10 000 lety a dnes je jednou z nejdůležitějších obilovin světa. Jako hlavní příjem potravy ji má asi 1/4 obyvatelstva zeměkoule. Z rýže se vyrábí mouka, nápoje, dezerty, ale také pivo nebo víno. Buddhističtí mniši z rýže vytváří známé mandaly. Rýžový papír je zase hojně využíván v umění. Rýže se prodává ve 2 variantách - loupaná a neloupaná. Pokud koupíte rýži neupravenou, jedná se o variantu neloupanou - tedy při výrobě nebyla leštěná ani broušená. Pokud žádný dovětek typu "natural", "neupravená", "přírodní" atp. rýže nemá, jedná se o klasickou verzi rýže. Celosvětově je známo asi 20 druhů. Rostlina se pěstuje na speciálních rýžovištích a sklízí se až dvakrát do roka. Neupravená respektive neloupaná rýže má oproti své klasické variantě trochu "přírodnější" chuť. Rýže se při správné přípravě nelepí. Celý proces od zasetí zrníčka rýže, po sklizení až po její následné balení probíhal pod kontrolou akreditovaných společností zaměřujících se na dodržování BIO kvality. Rýži balíme do sáčků, které uchovají potravinu v maximální možné kvalitě. Obaly i výrobní prostory jsou též certifikovány pro styk s biopotravinami.

Doporučená konzumace

Rýži můžete používat stejným způsobem jako kteroukoli jinou luštěninu či obilovinu. Výborně se hodí do zeleninových směsí (např. tzv. Čína), polévek, karbanátků (buď v podobě rýžové mouky či v podobě klasické uvařené rýže), rizot (fantazii se meze nekladou - rýži můžete smíchat se zeleninou a kořením dle libosti) či salátů (rýži po vychladnutí smíchejte vařenými fazolovými lusky, vlašskými ořechy, osmahlou cibulku, žampiony, petrželkou a zalijte zálivkou z octa, hořčice a oleje). Stejně oblíbená na slano je též i na sladko. V ČR snad není nikdo, kdo by někdy nejedl rýžový nákyp (do vymazaného pekáče vrstvíme nastrouhaná jablka střídavě s uvařenou rýží, vrstvy posypáváme ořechy, skořicí a případně kokosovým cukrem, krátce zapečeme v troubě) či rýžovou kaši / rýžový puding. Nesmíme však opomenout ani to, že nejpoužívanější způsob přípravy rýže je jako "pouhá" příloha k masu, masové alternativě (tofu, tempeh, seitan) či zelenině. Parboiled rýži též můžete libovolně kombinovat i s ostatními druhy rýže - třeba s černou či červenou.

Doložená certifikace

Certifikát dokazující BIO kvalitu tohoto produktu si můžete stáhnout zde.

Parametry
Země původu Pákistán
Skladování Skladujte v suchu při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu max. 70 %.
Cena 1 porce je pouze 11,43 Kč
Hmotnost 500 g
Certifikáty kvality BIO, Vegan
Nutriční hodnoty
Výživové údajena 100 g
Energetická hodnota 1 564 kJ / 374 kcal
Tuky 1,1 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g
Sacharidy 81 g
z toho cukry 0,3 g
Bílkoviny 7,5 g
Sůl 0,01 g
Mohlo by Vás zajímat