

![]() | GLS kurýr | středa 25. 5. 2022 |
![]() | DPD kurýr | středa 25. 5. 2022 |
![]() | Česká pošta | středa 25. 5. 2022 |
![]() | Zásilkovna | středa 25. 5. 2022 |
![]() | GLS ParcelShop | středa 25. 5. 2022 |
![]() | Osobní odběr na Praze 9 | středa 25. 5. 2022 |
Kulatozrnná neupravená rýže má o trochu tmavší barvu než její "klasická varianta". Kulatozrnná rýže je též proslulá svou vysokou lepivostí a tudíž krémovou konzistencí. Vyhledáváná a oblíbená je tedy na přípravu pravého italského "rissota". pojem "neupravená" značí, že při výrobě nebyla leštěná ani broušená. Rýže obecně je velmi populární a všestranná obilovina. Obsahuje relativně velké množství sacharidů, které neodmyslitelně patří do naší stravy. Oproti jiným sacharidovým potravinám (jako je pšenice), neobsahuje rýže lepek ani jiné alergeny. Je tedy vhodná i při dodržování diet (např. kvůli krátkodobé střevní nemoci). Rýže se převážně konzumuje jako příloha (stejně jako bulgur, čočka či kuskus). Rýže je ze své podstaty bez jakýchkoli živočišných produktů. Proto si na nich mohou bez obav pochutnat i vegani. Její výhodou je snadná a rychlá příprava i univerzálnost použití. Každou obilovinu před konzumací doporučujeme propláchnout a lehce proprat.
Kulatozrnná rýže se pěstuje především v Itálii, kde se používá pro vaření trdičních rizot (italsky: rissot). Při vaření hojně vstřebává vodu a vytváří krémovou hustou hmotu. Po uvaření uprostřed rýže zůstane pevné jádro a na povrchu bude zrnko krásně jemné. Rýže se prodává ve 2 variantách - loupaná a neloupaná. Pokud koupíte rýži neupravenou, jedná se o variantu neloupanou - tedy při výrobě nebyla leštěná ani broušená (třeba jako tato). Pokud žádný dovětek typu "natural", "neupravená", "přírodní" atp. rýže nemá, jedná se o klasickou verzi rýže. Celosvětově je známo asi 20 druhů. Používá se na výrobu mouky, kaše, škrobu, vína, octu nebo sladu. Rostlina se pěstuje na speciálních rýžovištích a sklízí se až dvakrát do roka. Neupravená respektive neloupaná rýže má oproti své klasické variantě trochu "přírodnější" chuť. Celý proces od zasetí zrníčka rýže, po sklizení až po její následné balení probíhal pod kontrolou akreditovaných společností zaměřujících se na dodržování BIO kvality. Rýži balíme do sáčků, které uchovají potravinu v maximální možné kvalitě. Obaly i výrobní prostory jsou též certifikovány pro styk s biopotravinami.
Rýži můžete používat stejným způsobem jako kteroukoli jinou luštěninu či obilovinu. Výborně se hodí do zeleninových směsí (např. tzv. Čína), polévek, karbanátků (buď v podobě rýžové mouky či v podobě klasické uvařené rýže), rizot (fantazii se meze nekladou - rýži můžete smíchat se zeleninou a kořením dle libosti) či salátů (rýži po vychladnutí smíchejte vařenými fazolovými lusky, vlašskými ořechy, osmahlou cibulku, žampiony, petrželkou a zalijte zálivkou z octa, hořčice a oleje). Stejně oblíbená na slano je též i na sladko. V ČR snad není nikdo, kdo by někdy nejedl rýžový nákyp (do vymazaného pekáče vrstvíme nastrouhaná jablka střídavě s uvařenou rýží, vrstvy posypáváme ořechy, skořicí a případně kokosovým cukrem, krátce zapečeme v troubě) či rýžovou kaši / rýžový puding. Nesmíme však opomenout ani to, že nejpoužívanější způsob přípravy rýže je jako "pouhá" příloha k masu, masové alternativě (tofu, tempeh, seitan) či zelenině. Rýži kulatozrnnou můžete libovolně kombinovat i s ostatními druhy rýže - třeba s klasickou bílou.
Certifikát dokazující BIO kvalitu tohoto produktu si můžete stáhnout zde.
Země původu | Itálie |
Skladování | Skladujte v suchu při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu max. 70 %. |
Cena 1 porce je pouze | 11,43 Kč |
Hmotnost | 500 g |
Certifikáty kvality | BIO, Vegan |
Výživové údaje | na 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 1 474 kJ / 348 kcal |
Tuky | 2,8 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,6 g |
Sacharidy | 73 g |
z toho cukry | 0,3 g |
Bílkoviny | 6,2 g |
Sůl | 0,01 g |
S tímto produktem jsme zatím neuvařili žádný pokrm. Ale nebojte, už vymýšlíme recepty, které nedají Vašim chuťovým buňkám spát :-)
S tímto produktem jsme zatím nezveřejnili žádný článek. Ale nebojte, už ho vymýšlíme a bude to pecka :-)