

![]() | Česká pošta | úterý 24. 5. 2022 |
![]() | DPD kurýr | úterý 24. 5. 2022 |
![]() | Osobní odběr na Praze 9 | úterý 24. 5. 2022 |
![]() | Zásilkovna | úterý 24. 5. 2022 |
Fazole jsou nejspíše druhou nejoblíbenější luštěninou. Obsahují velké množství rostlinných bílkovin a jejich použití je velice všestranné. Můžete je použít jako přílohu (stejně jako rýži či čočku). Můžete je též přidat do salátů i karbanátků. Fazole jsou ze své podstaty bez jakýchkoli živočišných produktů. Proto si na nich mohou bez obav pochutnat i vegani. Jejich výhodou je snadná a rychlá příprava i univerzálnost použití. Každou luštěninu před konzumací doporučujeme přes noc namočit do vody s jablečným či vinným octem. Pro ještě lepší vlastnosti (snížení nadýmavého efektu a minimalizace zátěže pro organismus) se doporučuje do vody též nasypat sušené koření (bylinky).
Adzuki se sice často nazývají fazole, ale o fazole se správně nejedná. Jsou spíše příbuzné mungu. Pocházejí z Asie, kde se pěstovaly už před rokem 1 000 př. n. l. V asijských zemích, jako je Čína či Japonsko se používají především na přípravu sladkých pokrmů. Typickým příkladem je sladký krém mochi. Z namočených fazolí pak dělají horký nápoj, který se podobá čaji. V Japonsku jsou adzuki druhou nejoblíbenější luštěninou hned po sóje. Celý proces od zasetí zrníčka fazole, po sklizení až po jejich následné balení probíhal pod kontrolou akreditovaných společností zaměřujících se na dodržování BIO kvality. Fazole balíme do sáčků, které uchovají potravinu v maximální možné kvalitě. Obaly i výrobní prostory jsou též certifikovány pro styk s biopotravinami.
Fazole můžete používat stejným způsobem jako kteroukoli jinou luštěninu. Výborně se hodí do zeleninových směsí (k orestované cibuli, mrkvi a zelí přidejte uvařené adzuki s trochou vody, ochuťte paprikou a kmínem, můžete také použí umeocet a rostlinnou smetanu), polévek, karbanátků (nastrouhanou a orestovanou mrkev a cibuli smícháme s česnekem, vejcem, vařenou quinoou a vařenými fazolemi, vše rozmixujeme, dosolíme, vytvoříme karbanátky a dáme je péct na 30 minut na 200 °C). Vyzkoušet též můžete luštěninové pomazánky (fazole rozmixujte s pečenou zeleninou, s uvařenou rýži, s vločkami, s houbami, se semínky a s olivovým olejem). A v neposlední řadě je můžete zapéct jako zeleninovo-fazolové lasagne.
Certifikát dokazující BIO kvalitu tohoto produktu si můžete stáhnout zde.
Země původu | Turecko |
Skladování | Skladujte v suchu při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu max. 70 %. |
Cena 1 porce je pouze | 11,72 Kč |
Hmotnost | 500 g |
Certifikáty kvality | BIO, Vegan |
Výživové údaje | na 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 1 411 kJ / 337 kcal |
Tuky | 1,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,3 g |
Sacharidy | 60,8 g |
z toho cukry | 2 g |
Bílkoviny | 22,3 g |
Sůl | 0,02 g |
S tímto produktem jsme zatím neuvařili žádný pokrm. Ale nebojte, už vymýšlíme recepty, které nedají Vašim chuťovým buňkám spát :-)
S tímto produktem jsme zatím nezveřejnili žádný článek. Ale nebojte, už ho vymýšlíme a bude to pecka :-)