Bylinné čaje – správná příprava a jaký vybrat?

Bylinné čaje mají opravdu dlouholetou tradici. Používají se na širokou škálu zdravotních problémů a jejich druhů je nespočet. Podle čeho vybírat kvalitní bylinný čaj a jaká je jeho správná příprava? To se dozvíte v dnešním článku.

Šálek horkého čaje má většina lidí spojený s chladným zimním večerem, při kterém se uvelebíme na pohovku s knížkou a spokojeně zakončí den. Čaje však neslouží pouze k zahřátí našeho organismu, ale jsou to zázračné nápoje, kterým bychom měli věnovat naši pozornost. Bylinný čaj může být pomocníkem nejen k lepšímu usínání, ale k celé řadě dalších neduhů, které si chceme vyřešit přírodní cestou.

Čaje se odpradávna pili nejen kvůli svým blahodárným účinkům na naše zdraví, ale jsou stále symbolem pro společenská setkání. Jako příklad můžeme uvést Maroko, kde čaj představuje součást společenského života. Maročané pijí zejména velmi sladký zelený čaj s mátou, který popíjí ve velkém množství všude možně po městě. Setkat se s ním můžete v každé kavárně, kde si ho vychutnáte v tradičních hrnečkách a degustuje se rovnou na koberci.

Mátový čaj – zdravé trávení

Druhů bylinných čajů je opravdu nespočet. V podstatě by se dalo říct, že co bylinka, to bylinný čaj. Jelikož již existují desítky, nebudeme popisovat všechny, ale podíváme se na ty nejzajímavější. Za zmínku rozhodně stojí mátový čaj, který má velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Máta je bylinka, která je nejvíce spojená se zdravým trávením a zažíváním. Pokud Vás trápí bolest břicha, máta by měla velmi rychle ulevit od bolesti. Kromě trávení má máta skvělý vliv také na nervový systém. Její výrazné aroma dokáže stimulovat mozek a tím působí proti únavě či vyčerpání. Díky své mentolové a osvěžující chuti můžeme mátový čaj podávat také v ledové variantě při horkých letních dnech.

Zázvorový čaj – pomocník proti nachlazení

Zázvorový čaj patří mezi nejoblíbenější čaje v období chřipek a nachlazení. Kombinace zázvoru, medu a skořice nás dostane z postele během několika dní! To však nejsou jeho jediné benefity, nabízí nám toho mnohem více. Zázvor se často používá také při problémech s nadýmáním nebo překyselením organismu. Určitá chemická složka zázvoru se používá také jako součást v lécích, které pomáhají při projímání. Existují odborné studie, které prokázaly, že cca 1 000 mg zázvorového prášku během menstruace dokáže zmínit bolesti u mnoha žen. Speciálně vyvinutý zázvorový produkt podávaný 3x denně působil podobně jako ibuprofen.

Zázvor má silnou, aromatickou vůni a lehce pikantní chuť, která lze v čaji zjemnit již zmíněným medem. Je to perfektní pomocník při nachlazení i bolesti v krku, kterou dokáže velmi rychle zmírnit. Lze ho samozřejmě popíjet i ve chvílích, kdy se cítíme zcela zdravý. Skvělý je také v ledové variantě, kdy nás ve formě ledového čaje nebo zázvorové limonády krásně osvěží.

Příprava bylinných čajů

Jelikož existuje bylinných čajů mnoho druhů, existuje i spoustu postupů, jak konkrétní čaj správně připravit. Příprava čajů není žádná věda, jen je potřeba mít na paměti pár základních principů, které je nutné dodržovat. Obecně můžeme říct, že na jednu čajovou lžičku čaje dávkujeme 1,5 dl vody. Pokud čaj připravujeme rovnou v konvičce, přidáme o lžičku navíc.

Černý čaj je nejjednodušší na přípravu. Délka louhování černého čaje záleží pouze na tom, jak moc ho chceme mít silný. Zpravidla se černý čaj louhuje cca 3 minuty. Doba se může mírně lišit také od konkrétního druhu. Pokud bychom chtěli mít černý čaj silnější nebo ho používáme na zlepšení trávení, louhujeme pět minut. Z jedné dávky černého čaje připravíme jeden nálev, jinak bychom přišli o jeho výjimečnou a specifickou chuť. Teplota vody pro černý čaj je 90 – 100 °C.

Bílý čaj zaléváme vodou o teplotě 90 °C. Z jednoho čaje si můžeme připravit bezpečně až 3 nálevy, které nám zůstanou krásně výrazné. Doba louhování opět záleží na tom, jak chceme čaj silný, nicméně doporučujeme louhovat pět minut.

Příprava zeleného čaje se může zdát o něco složitější, ale nebojte, zvládne to úplně každý. Zelený čaj bychom neměli zalévat vroucí vodou, ale je lepší, když ji necháme chviličku odstát. Ideální teplota vody pro přípravu zeleného čaje je 80 °C. Pokud bychom zelený čaj zalili vařící vodou, čaj by kvůli vyloučeným tříslovinám zhořkl. Doba louhování je cca 2 – 4 minuty a můžeme si z jednoho připravit až 3 nálevy.

Máte něco na srdci? Přidejte komentář.