Je čokoláda opravdu nezdravá surovina?

Suroviny:
Cenné látky:
Suroviny:
Cenné látky:
Pod pojmem čokoláda se nám většinou vybaví sladkost plná cukru, ztužených tuků a mnoho dalších ingrediencí, které dělají z čokolády nezdravou potravinu. Pravá a kvalitní čokoláda vůbec nemusí být prostředek k hřešení. Více se dozvíte v dnešním článku.
Suroviny:
Cenné látky:

Pro mnoho lidí je čokoláda velmi nezdravá potravina a řadí ji mezi postrach svého jídelníčku. Pojďme si však říct, že není čokoláda jako čokoláda. Nemluvíme totiž o výrobku z čokolády, který obsahuje vysoké množství cukru, karamelové náplně apod. Pod pojmem čokoláda si představujeme pouze kvalitní hořkou čokoládu, která je vyrobena z kvalitních kakaových bobů a bez přidaného cukru. V tomto případě může být čokoláda i velmi příznivá pro naše zdraví a rozhodně se jí nemusíme za žádnou cenu vyhýbat.

Vybírejte kvalitu

Kvalitní čokoládu poznáme zejména podle jejího složení a podílu kakaové sušiny. Pokud patříte mezi milovníky mléčné čokolády, nejspíš Vás moc nepotěšíme. Mléčná čokoláda obsahuje opravdu velké množství cukru, který většinou stojí na prvním místě ve složení. U čokolády bychom měli chtít ale pravý opak. Čím méně cukru a více kakaa, tím víc se jedná opravdu o kvalitní čokoládu, která má skvělé zdravotní benefity pro náš organismus.

Výborný antioxidant

Kvalitní hořká čokoláda obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Mezi ty nejdůležitější patří flavonoidy, které se nacházejí v kakaových bobech. Jsou to organické chemické sloučeniny, které se nejčastěji vyskytují v zelených potravinách či v ovoci a zelenině. Kromě toho je najdeme právě v naší milované čokoládě. Flavonoidy chrání buňky před volnými radikály a dokáží významně posílit náš imunitní systém. Odborné studie uvádí, že napomáhají našemu kardiovaskulárnímu systému, jelikož dokáží snížit krevní tlak[1].

Čokoláda se řadí také mezi významné antioxidanty, které jsou pro naše tělo velmi důležité. Při jedné velmi známé a rozsáhlé studii vědci zkoumali poměr antioxidantů v mnoha potravinách, mezi které patřili např. borůvky, acai nebo granátové jablko. Bylo prokázáno, že kakao obsahuje nejvíce antioxidantů mezi všemi zmíněnými potravinami.

Kolik čokolády si můžeme denně dopřát?

Tuto otázku si klade asi každý milovník čokolády a my se mezi ně řadíme také. Na konzumaci čokolády se můžeme podívat ze dvou pohledů. První pohled je na její kalorickou hodnotu. Pokud řešíme hubnutí a počítáme si náš kalorický denní příjem, měli bychom vzít na vědomí, že i čokoláda obsahuje kalorie a čím více jí sníme, bude náš denní příjem kalorií narůstat. Čokoláda nám tedy nepřinese pouze její skvělé zdravotní benefity, ale může nám přidat i nějaké to kilo navíc. Jak neustále zmiňujeme, u každé potraviny platí staré známé pravidlo „všeho s mírou“. Rozhodně se nemusíte bát, že byste po kostičce kvalitní čokolády přibrali, ale vše samozřejmě záleží na tom, co sníte během celého dne.

Druhý pohled na čokoládu je z hlediska zdravotních benefitů. Konzumací čokolády dopřejeme našemu tělu vyšší množství železa, hořčíku nebo mědi, což je samozřejmě velmi prospěšné. Čokoláda obsahuje také vyšší množství vlákniny, která je velmi důležitá pro zdraví našich střev a trávicího systému.

Doporučené denní množství čokolády se tedy bude pro každého z nás lišit tím, jaké cíle máme a z jakých důvodů čokoládu tak rádi jíme. Ať už hubneme, přibíráme nebo si chceme zkrátka jen pochutnat, čokoláda má pozitivní vliv (v rozumném množství a té nejlepší kvalitě) na všechny bez rozdílu. Proto ji neberme jako hřích, ale vnímejme ji jako jednu z dalších „superpotravin“, která zlepší náladu nejen nám, ale i našim chuťovým buňkám.

A jak to máte s čokoládou vy? Patříte mezi příznivce nebo si ji dopřáváte jen zřídka kdy? Podělte se s námi do komentářů. :)

Zdroje:
  • [1] www.cocoavia.com/blogs/cocoapedia/how-many-flavonoids-cocoa-powder
Máte něco na srdci? Přidejte komentář.